NyhetsbildZoom
Cannabis sativa. Foto: Arkiv

Svenska patienter får cannabis mot kronisk smärta

FNB–TT -
För första gången i Sverige får två patienter rätt att använda växtdelar från cannabisplantor för att behandla kroniska smärtor.

– Det här är inte ett godkännande av medicinsk cannabis generellt, säger Karl Mikael Kälkner på Läkemedelsverket.

Beslutet gäller två ryggmärgsskadade personer, där läkare ansökt hos Läkemedelsverket om att på licens få skriva ut cannabis för att behandla smärtorna, rapporterar SVT.

– Jag är glad att Läkemedelsverket har tagit ett så pragmatiskt beslut att tillgängliggöra det för patienter som har svår kronisk smärta, som inga godkända läkemedel biter på, säger Fredrik von Kieseritzky, doktor i organisk kemi och läkemedelskemist, som bistått läkarna i de båda ansökningarna, till TT.

Avråder från att röka

Licensförfarandet innebär att läkare måste söka tillstånd för varje enskild patient. De två patienterna kommer att få tillgång till cannabis via ett holländskt företag, som på regeringens uppdrag producerar cannabis för medicinsk användning och forskning. 

Cannabis som läkemedel

  • Sedan tidigare finns det i Sverige ett godkänt läkemedel i form av en munspray som innehåller cannabisextrakt, som bland annat används vid multipel skleros (MS).
  • De två licenser som Läkemedelsverket nu godkänt innebär att läkarna får rätt att skriva ut torkade cannabisplantor till de båda patienter som ansökningarna gäller. Det är första gången som Läkemedelsverket godkänner licensförskrivning av cannabis.
  • De två patienterna kommer att få Bediol, som är cannabisplantor som ett holländskt företag producerar på regeringens uppdrag för medicinsk användning och forskning.
  • Studier har visat att cannabis kan lindra symptomen för patienter med kroniska nervsmärtor, men enligt Läkemedelsverket har det varit svårt att kontrollera dosernas storlek och vilka de aktiva substanserna varit i dessa undersökningar.
  • I Finland kan specialistläkare skriva ut munhålesprayn Sativex till bland annat patienter med MS. Utöver det finns det fyra läkemedel, bland dem Bediol, som innehåller blomning från cannabisplantan och som kan ordineras med specialtillstånd av Läkemedelssäkerhetsverket Fimea. Tillståndet gäller en patient och ett år i taget.


– Man kan lösa upp det i smör och baka med. Självklart kan man röka det, men vi avråder starkt från det. För mig personligen är det viktigt att han man håller vattentäta skott mellan cannabis som läkemedel och cannabis för nöjesbruk. De två frågorna har inte med varandra att göra, säger Fredrik von Kieseritzky.

Finns risk för missbruk

Läkemedelsverket poängterar att besluten inte tolkas som ett generellt godkännande för medicinsk cannabis, och ser att det finns uppenbara riskera med behandlingen.

– Självklart finns det en missbrukspotential. Det här är en drog som är olaglig att inneha och föra in. Men vi har andra mediciner som också är klassade som narkotika. Följer man de regler som finns så är det inget hinder att använda det som ett preparat i sjukvården, säger Karl Mikael Kälkner, klinisk utredare på Läkemedelsverket.

Kommentarer


Äldre kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan