NyhetsbildZoom
Bilen totalförstördes i avkörningen i Pjelax. Foto: Mats Ekman

12-åring som körde av vägen har avlidit

Anders Eklund -
Den tolvåriga pojken som körde av vägen i Pjelax förra veckan har avlidit av sina skador. Han hann ända till Pjelax från Brahestad innan resan tog slut.

– Ärligt talat så är fallet så tragiskt att jag inte har skickat ut något pressmeddelande om saken. Han avled förra veckans onsdag, två dagar efter avkörningen, säger kriminalkommissarie Mikko Uusimäki.

Den 12-åriga pojken startade sin resa i Brahestad mitt i natten. Han smög ut ur huset, startade bilen och körde i väg. Med sig ut ur huset tog han schäfern så att den inte skulle väcka de som sov inne i huset med sina skall.

– Av någon anledning skulle han till Åbo för att hälsa på en släkting. Att han gav sig i väg på natten kan ha att göra med att det är enklare att ta i bruk en bil utan lov den tiden på dygnet, säger Uusimäki.

Resan tog slut klockan 05.28 i Pjelax på måndag morgon förra veckan. I en vid, lång kurva åkte han rakt av vägen och in i ett träd. Det fanns inte ett enda bromsspår. Bilen hade färdats längs vägrenen i 172 meter innan den slutligen kolliderade med träd. Pojken kastades några meter ur bilen medan schäfern hittades 30 meter bort, livlös.

Alkohol hade ingen andel i olyckan.

– För hög hastighet eller så somnade han vid ratten, vi vet inte. När dödsorsaken senare fastställs i Tammerfors så ser vi om det eventuellt varit någon sjukdomsattack men i det skedet misstänker vi hög fart eller att han somnade, säger Uusimäki.

Pojken och fordonet fastnade i en hastighetsövervakningskamera någonstans mellan Brahestad och Närpes. Den bilden visar att ingen annan människa fanns i bilen förutom 12-åringen själv. Och schäfern.

– Jag har aldrig hört om ett liknande fall, det måste jag säga. Det är mystiskt, säger Uusimäki.

I praktiken är det här en brottsundersökning. På pappret var 12-åringen misstänkt för åtminstone äventyrande av trafiksäkerheten och olovligt ibruktagande av fordon, men eftersom han var minderårig hade det inte varit möjligt att åtala honom.

Det finns över huvud taget inte mycket kvar för Polisen att utreda.

– Vi kommer att höra de anhöriga ännu, men eftersom det inte längre finns någon brådska med det här fallet så låter vi dem sörja i fred en tid, säger Uusimäki.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan