Brasserie & Bar Fondis har i många år haft en uteservering på gågatan i Vasa under sommarmånaderna. Men i år gör man en helt ny satsning. Restaurangen planerar nämligen att flytta hela uteserveringen till Hartmanhusets 500 kvadratmeter stora innergård. Bakgrunden till flytten är en omfattande ytrenovering av husets framsida.

– Jag hoppas vi kan åstadkomma ett mysigt vardagsrum för Vasaborna. Satsningen vi gör är planerad att fortsätta i flera år, säger Susanna Ristiluoma, som är Brasserie & Bar Fondis vd.

Vad den nya restaurangavdelningen kommer att heta vill Ristiluoma inte avslöja i det här skedet.

På innergården kommer man bygga en helt ny bar och grill vars meny kommer vara något avskalad. Man satsar på att erbjuda olika specialiteter beroende på veckodag.

Tidigare somrar har Fondis haft en scen som man rullat fram på gågatan när musiker uppträtt. Tanken är att scenen nu blir en permanent del av innergården. Det innebär samtidigt att restaurangen kan satsa mera på musikuppträdanden.

– Tidigare har vi haft musiker 2–3 gånger i veckan, men under högsäsongen kommer vi att köra fem gånger i veckan. Vill man tävla med andra terrasser i centrum måste man kunna erbjuda något extra och för vår del har livemusiken fungerat bra.

Zoom

Susanna Ristiluoma säger att tanken är att den nya restaurangavdelningen ska öppna den 1 maj. Foto: Arkiv/Mikael Nybacka



Såvitt Ristiluoma vet är Fondis en av de få restauranger i Vasa som kan erbjuda sina kunder möjligheten att umgås och äta vid en innergård mitt i centrum. Att platsen inte får någon kvällssol ser hon inte som något problem.

– Kvällssolen ändras inte på grund av flytten. Vi har ingen kvällssol på framsidan heller. Vi kommer att ha lika mycket och lika lite kvällssol som vi haft tidigare, säger Ristiluoma och skrattar.

Restaurangen kommer att resa markiser som ska skydda mot sommarens regnväder och besökarna behöver inte heller vara rädda för vind eftersom innergården är i lä.

– Den stora utmaningen blir att se till att folk hittar in. Men vi har ju ett helt hus i paket, så det ska väl finnas ett par kvadratmetrar att kunna lägga reklam på. Jag tror nog att folk ska hitta till innergården.

Besökarna kommer att kunna tag sig in till innergården genom porten vid Hartmansgränden, Handelsesplanaden och förstås genom restaurangen.

Fondis planerar att öppna innergården den första maj och själva bygget är beräknat att starta i april.