NyhetsbildZoom
Marice Nedergård, lektor i klinisk vård vid Novia och vårdstuderande Matilda Kivisto, Sofia Berglund, Sophie Doktar och Hanna Kärr kollar besökarnas vikt, BMI och muskelmassa. Foto: Johan Bergman

Prova på framtidens teknik i Rewell Center

Johan Bergman/mediestuderande vid ÅA -
I dag ordnas "Try out" i Rewell Center där högskolorna i Vasa visar upp framtidens metoder och teknik.

"Try out" är en landsomfattande turné där högskolor visar upp vad som kan stå att vänta i framtiden inom olika samhällsområden. I Rewell Center kan besökare testa på sex olika punkter. Teman på tillställningen är robotisering, epidemier, matematik, startups, logistik och välbefinnande. 

- Vi vill ge människor något att tänka på, säger Matilda Kivisto som studerar första året till barnmorska på Yrkeshögskolan Novia. 

Novias punkt har en våg som mäter vikt, BMI och muskelmassa. Studerande turas om att hjälpa besökarna göra mätningarna. 

- Vi jobbar i en timmes skift, det är en del av kursen kardiovaskulär ohälsa, hjärt- och kärlsjukdomar, säger Kivisto. 

Studerande vid Vasa yrkeshögskola testar blodtryck, mäter blodsocker och har en apparat som testar hur väl man har desinficerat sina händer.

Man kan testa på de olika punkterna mellan klockan 11-17 i Rewell Center.

Try out-turnén har också ett seminarium där inbjudna gäster får ta del av föredrag om nya samarbetsformer och nyskapande projekt inom företagsvärlden. 


Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan