På onsdag är det dags igen. Världsmästerskapen i nordiska skidgrenar startar i Lahtis.Då ska finländsk skidsport vända blad – och en ny nationell stolthet skapas efter eländet för sexton år sedan. Nu har vi en ny och sundare tid i finländsk idrott.

Men sportsligt är det rätt tomt på sidorna i det nya kapitlet. Backhoppningen har kraschlandat, nordisk kombination lever på gamla minnen och längdåkningen får nöja sig med få medaljhopp.

Lahtis har varit värd för VM sex gånger tidigare. Första gången var 1926 – den förra 2001. Finland är den mest framgångsrika nationen i VM-sammanhang i Lahtis med 54 medaljer. Norge är tvåa med 36 medaljer och Sverige trea med 34 medaljer.

Om de finländska idrottarna lyckas i tävlingarna och placerar sig på prispallen är naturligtvis roligt, men det finns också en psykologisk viktig aspekt då världsmästerskapen återvänder till Salpausselkä.

I Lahtis ges möjlighet att visa upp en ren finländsk skidsport, som också har skakat av sig arrogansen som fanns 2001. Bland de som slår på tv:n för att se VM i år finns de som inte har några minnen av den stora dopningsskandalen sexton år tidigare. Då den ena nationalhjälten efter den andra föll – och till slut var sex längdåkare avstängda för dopning. Men alla som kommer ihåg fusket, skammen och lögnerna kan ha VM 2017 som terapi.

Världsmästerskapen på skidor har alltid samlat många finländare framför tv-apparaterna och gör det fortfarande. Skidsporten har dömts ut som tv-idrott vid många tillfällen, men det har visat sig att tv-tittandet på skidsport inte är någon generationsfråga. Det föds nya finländare som är intresserade av gamla traditionsstarka idrotter.

Frågan är hur stor publikfesten blir på VM-arenan. För Lahtis är VM oerhört viktigt med intäkter i mångmiljonklassen. Men för att nå det resultat som det finländska skidförbundet, arrangörsföreningarna och Lahtis stad hoppas på behövs VM-turister.

Rapporterna från VM-ledningen om biljettförsäljningen är positiva, men det återstår att se vad det verkliga slutresultatet är. VM i Lahtis är inte längre den självklara mjölkkon på samma sätt som 2001, 1989 eller 1978.

Inför VM 1978 röstade stadsfullmäktige i Lahtis om Alko skulle få hålla öppet under VM – beslutet blev ja. Sedan dess har fokus flyttats till andra frågor. Nu har arrangörerna arbetat hårt med att skapa helhetsupplevelser för publiken. Det räcker inte riktigt enbart med grillkorv och att Alko håller öppet.

Publiken är kräsen och vill ha service. Det är den utlovad att få i Lahtis. Nu återstår att se om arrangörerna håller vad de lovar.

Dessvärre har Lahtis problem med låg hotellkapacitet, hög prissättning och dåliga språkkunskaper. Det kan tyvärr dra ner betyget också den här gången.

Ändå är det idrottsliga framgångar som bli ihågkomna. De får gärna bli många för hemmanationen.