EU-regler hotar basturökt skinka

FNB -
Det kan bli ett slut på tillverkningen av basturökt skinka i Finland eller så måste den ändras ordentligt i höst, konstaterar Köttcentralförbundet och lantbrukarcentralen MTK. Orsaken är skärpta EU-regler om rostade, rökta, grillade och torkade produkter.

Basturökt skinka innehåller PAH-föreningar som är skadliga för hälsan och EU vill skärpa gränsvärdena för dem. Enligt Köttcentralförbundet passar den traditionella rökningsmetoden för skinka inte in dessa gränsvärden.

– Våra medlemsföretag kan nog tillverka produkter som ryms inom gränsvärdena, men tillverkningsprocessen måste ändras så mycket att det inte längre blir samma traditionella produkt. Smaken, doften och strukturen förändras i avgörande grad, säger förbundets vd Mari Hannuksela.

Enligt MTK skulle ett stopp för den traditionella tillverkningsmetoden innebära ett hårt slag för branschens företag på landsbygden.

– Av Finlands cirka 300 köttförädlare är just de cirka 100 tillverkarna av traditionell basturökt skinka de som sysselsätter folk i glesbygden. I dag sysselsätter köttindustrin cirka 8 000 personer, men de kan i värsta fall minska med hälften, säger MTK:s matkulturombudsman Anni-Mari Syväniemi.

Såväl MTK som Köttcentralförbundet meddelar att de startar en "operation för att rädda den traditionella basturökta skinkan" för att få permanent tillstånd att avvika från EU-reglerna.

Också direktören för livsmedelsäkerhet vid Jord- och skogsbruksministeriet Sebastian Hielm säger till Iltalehti att ministeriet är ute efter en lösning som skulle vara "folkhälsomässigt och kulinariskt ok".

Kommentarer


Äldre kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan