Basturökt skinka innehåller PAH-föreningar som är skadliga för hälsan och EU vill skärpa gränsvärdena för dem. Enligt Köttcentralförbundet passar den traditionella rökningsmetoden för skinka inte in dessa gränsvärden.

– Våra medlemsföretag kan nog tillverka produkter som ryms inom gränsvärdena, men tillverkningsprocessen måste ändras så mycket att det inte längre blir samma traditionella produkt. Smaken, doften och strukturen förändras i avgörande grad, säger förbundets vd Mari Hannuksela.

Enligt MTK skulle ett stopp för den traditionella tillverkningsmetoden innebära ett hårt slag för branschens företag på landsbygden.

– Av Finlands cirka 300 köttförädlare är just de cirka 100 tillverkarna av traditionell basturökt skinka de som sysselsätter folk i glesbygden. I dag sysselsätter köttindustrin cirka 8 000 personer, men de kan i värsta fall minska med hälften, säger MTK:s matkulturombudsman Anni-Mari Syväniemi.

Såväl MTK som Köttcentralförbundet meddelar att de startar en "operation för att rädda den traditionella basturökta skinkan" för att få permanent tillstånd att avvika från EU-reglerna.

Också direktören för livsmedelsäkerhet vid Jord- och skogsbruksministeriet Sebastian Hielm säger till Iltalehti att ministeriet är ute efter en lösning som skulle vara "folkhälsomässigt och kulinariskt ok".