NyhetsbildZoom
Jord- och skogsbruksministeriet ansöker om undantagslov för att fortsätta framställa basturökt skinka. Foto: Lehtikuva/Marja Airio

Undantagslov kan rädda skinkan

Harald Grönstrand -
På Oravais Rökeri oroar man sig inte för att den basturökta skinkan skulle försvinna. Det finns undantagslov som kunde rädda skinkan trots skärpta direktiv.

Köttcentralförbundet och lantbrukarcentralen MTK oroar sig över att den basturökta skinkan är hotad ifall EU skärper sina regler. Eftersom basturökt skinka innehåller PAH-föreningar som är skadliga för hälsan vill EU skärpa gränsvärdena för dem.

Caj Norrgård, vd på Oravais Rökeri, är inte orolig för att den basturökta skinkan skulle försvinna.

– Den här diskussionen har pågått länge. Vi har känt till problematiken som diskuteras inom EU i ungefär åtta år, säger Norrgård.

Norrgård har svårt att uppskatta vad skärpta EU-regler skulle innebära för köttproducenterna.

– Det finns flera olika slags rökerier, och beroende av hurudant rökeri man har skulle man påverkas olika. Har man ett gammalt rökeri kan det vara ett problem, men jag tror inte att det här innebär någon större förändring för oss.

Är PAH-föreningar ett problem i Finland?

– Säkert var det ett problem förut, men inte längre. Säkert var det problem för 30–40 år sedan när man rökte sin skinka i en gammal bastu. Men då åt man också skinkan endast till jul och påsk, säger Norrgård.

Han tror inte heller att de rökta köttprodukterna i Finland ligger bakom diskussionen som förs i EU.

– Här i Finland testar vi våra produkter. Jag tror att problemen de försöker komma åt finns i Mellaneuropa.

Caj Norrgård tror ändå inte att den basturökta skinkan är hotad, oberoende av ifall EU-reglerna skärps eller inte.

– Det finns traditionsmat som får undantagslov, som till exempel surströmming och falukorv. Skärps direktiven för rökta produkter gäller det bara att ansöka om undantagslov för den basturökta skinkan, säger Norrgård.

Kommentarer


Äldre kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan