Ett lågtryck rör sig österut över landet natten till söndag och för med sig snöyra i landets mellersta del samt i Kajanaland och Norra Österbotten. Väglaget blir mycket dåligt på sina håll.

I början av veckan blir det minusgrader också i de sydligaste delarna av landet, och ställvis kan det snöa. Prognosen för torsdag är ännu osäker, men då kan södra Finland nås av ett nytt lågtryck och temperaturen väntas stiga över nollstrecket.

Halt i trafiken

Hala vägar ledde till flera avkörningar i södra Finland natten mot fredagen och små olyckor rapporterades också under fredagsmorgonen. Vägtrafikcentralerna i Åbo och Tammerfors varnade för mycket dåligt eller dåligt väglag i landskapen i södra Finland. Bilisterna i södra Finland varnades för underkylt regn.

Redan på fredagen var det klart att det på söndag kommer att råda varning för dåligt väglag i Norra Österbotten, Kajanaland, Norra Savolax och Norra Karelen.

Trots tiotals olyckor blev det inga allvarliga personskador under natten och morgonen mot fredag. Senare på fredagen meddelade Trafikverket att sportlovstrafiken börjat relativt lugnt.

Meteorologiska institutet varnar dessutom för att trafikvädret kan vara farligt i nio kommuner i norra Lappland.