Det verkar nu vara slut på den tidigare nedskärningslinjen. I stället våras det för bolagen i form av en försiktig tillväxt.

– Särskilt de mindre bolagen uppvisar en hård omsättningstillväxt, säger analytiker Aaron Kaartinen på S-Banken.

Han nämner till exempel vårdbolaget Pihlajalinna och Revenio inom hälsoteknologi. I de flesta mindre bolagen har tillväxten varit prisdriven, med undantag för byggbranschen.

– Byggsektorn kan man lyfta fram som en bransch med genuin volymtillväxt.

Till exempel YIT, SRV, Cramo och Ramirent hör till dem som gynnats av byggboomen.

Av de större bolagen nämner han Neste och Nokian Renkaat. Neste påverkas av oljepriset medan Nokian Renkaat gynnas av att den ryska marknaden återhämtats. Även stålkoncernen Outokumpu är på uppgång tack vare att metallpriserna börjat stiga.

Framåt för näthandel och lågprisbutiker

Kaartinen ser tydliga tecken på återhämtning också i handeln.

– De nya börsbolagen, såsom Verkkokauppa.com och Tokmanni, är väldigt intressanta.

Näthandeln och lågprisaffärerna har blivit populärare.

Av huvudbranscherna går det fortfarande dåligt för verkstadsindustrin medan det pekar uppåt för skogsindustrin, bland annat tack vare den svaga euron i förhållande till dollar. Till exempel massahandeln bedrivs i dollar.

Nokia drar ner medeltalet

Som det största börsbolaget drar Nokia ner genomsnittet för sammanräknade nyckeltal. Nokias omsättning föll med 13 procent sedan sista kvartalet 2015, medan medeltalet för alla börsbolag var en ökning på 1,1 procent. Utan Nokia var snittet 3,8 procent.

Samma gäller för den sammanräknade rörelsevinsten. Den gick ner under årets sista kvartal, men utan Nokias resultatförsämring hade snittet för de andra börsbolagen varit ett plus på 3,8 procent. Förklaringen är densamma till varför den sammanlagda summan av alla utdelningar krymper trots att två av tre börsbolag höjer sin utdelning i vår.

– Vi har 11,8 miljarder euro i vår databank för utdelningar. I fjol var summan 12,1 miljarder, säger analytiker Aaron Kaartinen på S-Banken.

Kaartinen gör bedömningen att nedgången beror på Nokias tilläggsutdelning i fjol med anledning av Alcatel-Lucent-affären. Nokia betalade då 0,16 euro per aktie och dessutom en extra 0,10 euro.

Nu föreslår Nokias styrelse en utdelning på bara 0,17 euro.

En annan intressant förändring som S-Banken pekar på är att allt fler börsbolag betalar ut utdelning i flera omgångar. Bland annat Fiskars och Wärtsilä har aviserat det här som ny praxis.