– Ett steg från åtstramningar mot mer djupgående strukturreformer, hävdar mötesordföranden i Bryssel.

En nöjd Jeroen Dijsselbloem kunde hålla presskonferens betydligt tidigare än väntat på måndagskvällen.

Diskussionen om läget kring Greklands senaste stödpaket slutade med klartecken för att låta förhandlare för euroländerna och Internationella valutafonden (IMF) diskutera på plats i Aten.

– Jag är väldigt nöjd med resultatet i dag. Institutionerna kommer att återvända till Aten inom kort. De kommer att arbeta med grekiska myndigheter om ytterligare ansträngningar för strukturreformer av skattesystemet, pensionssystemet och reglerna på arbetsmarknaden, säger eurofinansministrarnas mötesordförande.

– Den grekiska sidan är med på att lagstifta om reformer som kan träda i kraft från 2019, säger i sin tur en grekisk regeringskälla, enligt AFP.

Inte akut?

Euroländerna och IMF var senast på plats i Aten i december. Sedan dess har det blivit allt mer irriterat mellan långivarna och den grekiska regeringen, vilket väckt farhågor om ytterligare en akut grekisk kris.

Det tonades dock ner av Dijsselbloem redan före måndagens möte.

– Det finns inget akut pengabehov. Men ekonomiskt är det naturligtvis viktig att stabiliteten vi nått i Grekland och den ekonomiska återhämtningen fortsätter. Så därför vore det bra om det sker ganska snart, sade han om behovet av en uppgörelse på väg in till mötet.

Kan investera?

I Dijsselbloems ögon innebär beslutet en övergång från åtstramningar till mer djupgående reformer – även om han inte vill gå så långt att kalla det för ett slut på åtstramningspolitiken.

Däremot skulle det kunna leda till mer offensiva satsningar på sikt.

– Om det sedan visar sig att strukturreformerna levererar skattemässigt, så kan det finnas möjlighet att använda det utrymmet till att investera i tillväxtfrämjande åtgärder, säger den nederländske finansministern.