Vasa och Seinäjoki har många viktiga, gemensamma projekt på gång, bland annat utvecklingen av städernas centrumområden. Seinäjoki har också en roll i Vasas försök att få en Teslafabrik etablerad i regionen.

Om Teslas jättefabrik kommer till Vasa, kommer det att inverka också på Seinäjoki och de övriga närområdena.

– Samarbetet med Vasa är viktigt för oss och vi är med och stöder det fina Tesla-projektet, säger Kati Ojaniemi, ordförande för Seinäjoki stadsfullmäktige.

Dylika träffar har ordnats regelbundet under den här fullmäktigeperioden och syftet med dagens besök är att främja samarbetet mellan städerna och utbyta information.

– Jag tycker att det är mycket viktigt att de närmaste grannarna diskuterar kontinuerligt och regelbundet i gott samarbete både på politisk nivå och på tjänstemannanivå, säger Seppo Rapo, ordförande för Vasa stadsstyrelse.

Tema för besöket är bland annat U19-EM i fotboll som både Vasa och Seinäjoki står som värdar för nästa år.

Under dagen tar man också upp aktuella saker inom turismen i städerna och utvecklandet av det gemensamma Lakea-bolaget i framtiden.

– I både Seinäjoki och Vasa pågår ett kraftigt utvecklande av centrum. Det här leder säkert till en bra diskussion och vi får byta värdefulla erfarenheter, idéer och tankar, säger Rapo.