Lisa Ekdahl var i sitt hus i Portugal när hon plötsligt började längta efter Sverige, det svenska språket och svensk musik.

– Jag började titta på gamla svenska klipp och svenska giganter på Youtube, som Barbro Hörberg, Cornelis Vreeswijk och Monika Zetterlund. Jag längtade efter att vara del av den svenska scenen, säger Ekdahl.

Att Lisa Ekdahl valt bort Sverige under så lång tid var egentligen ingetaktivt val. Hon var bara upptagen med att bo i New York och ha en karriär som hyllad jazzsångerska i Frankrike, bland annat.

– Hela tiden när jag trott att jag skulle göra något på svenska har det kommit spännande erbjudanden från Istanbul eller Korsika eller någon annanstans som har varit svåra att motstå. Jag har varit absorberad av andra äventyr utanför Sverige, säger hon.

Den återfunna kärleken till Sverige resulterade i att hon medverkade i tv-programmet ”Så mycket bättre” i höstas. Nu kommer ”När alla vägar leder hem” – ett album helt på svenska.

– Dels tycker jag om hur det låter när jag säger titeln. Sedan är det absolut en anspelning på att jag är tillbaka i Sverige. Skivan låter väldigt mycket Lisa Ekdahl, med min röst i centrum. Jag vill att lyssnaren ska känna att jag är ett sällskap, jag vill att det ska vara som en värld att bjuda in lyssnaren till.

Att skriva och sjunga på svenska skiljer sig från andra språk, tycker hon.

– När man använder ett svenskt ord så får det en tyngd, eftersom vi är lite sparsamma med ”storord” och med att uttrycka oss. När du använder orden får de effekt snabbt och det behövs ganska få ord. Det är den största skillnaden mellan svenska och engelska.

Har du något exempel på ett ”storord”?

– ”Oändligheten”, kanske.

Lisa Ekdahl

  • Född: 1971.
  • Bor: I Stockholm och i Portugal.
  • Familj: Sambon Mathias Blomdahl, dottern Bianca 5 och sonen Milton 22.
  • Bakgrund: Nådde en bred publik med låten ”Vem vet” 1994. Debutalbumet sålde över 800 000 exemplar. Har haft internationella framgångar som jazzartist. Senaste skivan ”Look to your own heart” kom 2014. Ekdahl var en av deltagarna i höstens omgång av ”Så mycket bättre” på Sveriges TV4.
  • Aktuell: Med nya skivan ”När alla vägar leder hem”. I vår åker hon på stor Skandinavienturné och uppträder på Savoyteatern i Helsingfors den 12 april.