Sport har åtta matcher kvar i grundserien och den första av dem spelas i kväll hemma mot Kärpät.

Kärpät hade en kämpig start på säsongen under ledning av nya tränaren Kai Suikkanen, men har fått ordning på spelet och klättrat stadigt i tabellen. Uleåborgslaget har tagit sig upp på åttonde plats och har chansen att nå topp sex och undvika första slutspelsomgången.

Sport har ägt tiondeplatsen ett bra tag, men det börjar bli riktigt tajt i kampen om den sista slutspelsplatsen. Jukurit och Ilves jagar en poäng efter Sport som har fyra poäng ner till Lukko och KooKoo. Upp till nian Helsingfors IFK är avståndet sex poäng.

Sett till de tio senaste omgångarna är Kärpät FM-ligans näst bästa lag med 20 poäng. Sport har plockat 12 poäng vilket är elfte bäst.

Kärpät har vunnit sju av sina tio senaste matcher. I torsdags blev det en något överraskande 4–3-förlust mot KooKoo, men den följdes upp med övertygande 5–1 mot Pelicans i lördags. Kanadensiska yttern Brock Trotter lämnade SaiPa för Kärpät inför matcherna och gjorde ett mål mot KooKoo och två mot Pelicans (varav ett på straff).

Sport har fyra segrar på tio matcher och såg ut att vara bra på gång – men så blev förra veckan en mardröm. Tre raka förluster varav de två första mot KooKoo och SaiPa som skeppat i väg sina bästa spelare. Dessutom 1–0 mot SaiPa och 0–1 mot Helsingfors IFK, vilket innebär att Sport spelat 137 minuter ishockey utan att göra mål.

Sport är i desperat behov av poäng medan Kärpät vill klättra ett par hack till i tabellen. Det är upplagt för en tät och målsnål match.

Veini Vehviläinen vaktar målet för tredje matchen i rad. Sport får tillbaka Matti Lamberg som tillfrisknat från sin förkylning och den hårt tacklande yttern tar i vanlig ordning plats till höger i fjärde kedjan.

På måndagseftermiddagen meddelade Sport att centern Lassi Kokkala är tillgänglig för spel efter sin skada, men Kokkala finns inte med i kvällens laguppställning.

Med i uppställningen finns däremot lagkaptenen Markus Kankaanperä, trots att FM-ligan meddelat att han granskas disciplinärt för en incident under tredje perioden mot HIFK i lördags. Kankaanperä hade omkull HIFK:s ytter Micke-Max Åsten och granskningen handlade om huruvida Kankaanperä lagt krokben på Åsten eller inte. Svaret blev inte och Kankaanperä slapp undan en avstängning.

Sports tränare Tomek Valtonen väljer att placera Markus Nenonen i första kedjan medan Tomi Körkkö är tillbaka i andra kedjan. Yttrarna Joonas Vihko, Jesse Paukku och Tomas Kubalik är petade i kväll.

Sports laguppställning:

1. Markus Nenonen – Aleksi Ainali – Olavi Vauhkonen

Robin Salo – Markus Kankaanperä

2. Tomi Körkkö – Tommi Tikka – Joel Kiviranta

Aleksi Laakso – Ari Gröndahl

3. Erik Riska – Filip Riska – Tuomas Vänttinen

Markus Nordlund – Otto Honkaheimo

4. Otto Karvinen – Ville Viitaluoma – Matti Lamberg

Ville Saukko sjunde back

Mv: Veini Vehviläinen (Mika Järvinen)

Nedsläpp 18.30 på Kopparön

Formstarka Brock Trotter spelar i Kärpäts första kedja till höger om amerikanen John Albert och Mika Pyörälä som är poängkung i laget och skuggar Tapparas fantomer Henrik Haapala och Veli-Matti Savinainen med sina 24+26 på 52 matcher.

Kärpäts andra kedja har varit bra på sistone. Rutinerade Jari Sailio har sällskap av centern Antti Kalapudas (JVM-guld i fjol) och Sportbekanta Ville Leskinen (JVM-guld för tre år sedan). 

Leskinen har en hel massa juniorhockey i Kärpät bakom sig, men kom till Sport hösten 2014 – ett halvår efter JVM-guldet – efter att han inte platsat i Kärpäts ligalag. Leskinen led av överträning då han kom till Sport och hade en del skadeproblem, men blixtrade till med ett par riktigt bra insatser.

Inför pågående säsong flyttade Leskinen, som nyligen fyllde 23 år, tillbaka till Uleåborg där han nu spelar karriärens bästa säsong hittills. 13+12 på 46 matcher innebär att han ligger trea i Kärpäts interna poängbörs.

Kärpäts mål vaktas av 29-åriga Jussi Rynnäs som hör till ligans allra stabilaste burväktare.