Av de finländare som svarat på Trafikskyddets enkät berättar 84 procent att de någon gång har blivit förargade eller ursinniga i trafiken. Totalt intervjuades 1 027 personer i enkäten, av vilka 818, det vill säga 79 procent var bilförare. Av dem blir sex av tio sällan irriterade, endast en eller några gånger om året. Över hälften berättar att de inte låter irritationen leda till handling.

– När man börjar bli arg eller irriterad är det viktigast att utåt sett uppföra sig på ett förnuftigt sätt. Man kan inte göra något åt sina känslor, men man kan och ska hantera dem även i trafiken, säger Trafikskyddets utvecklingschef Antero Lammi.

Andra sidan av myntet ät också vanligt, det vill säga att man blir föremål för trafikilska. Av dem som svarade på Trafikskyddets enkät upplevde nio av tio att de minst en gång om året har stött på aggression från en annan trafikant. Nästan var tredje berättade att han eller hon stöter på trafikilska åtminstone varje månad.

Enligt Lammi är det naturligt att man i trafiken oftare upplever sig vara den som utsätts för aggressivt beteende än den som uppför sig aggressivt.

– För många är tröskeln mycket låg för att trycka på biltutan. Den som råkar ut för detta kan dock uppleva signalen som ett uttryck för ilska. Det är viktigt att komma ihåg att det är svårt att påverka andras handlingar, men genom våra egna val kan vi påverka hur situationerna utvecklas, säger Lammi.