– Vi hade svårt när jag skulle börja amma Ronja. Jag fick bristfälliga instruktioner på BB. Tack och lov visste jag redan något om saken och fick dessutom kamratstöd, säger Ronjas mamma Irina Nissinen.

Institutet för hälsa och välfärd THL ska i vår offentliggöra ett nytt handlingsprogram för att främja amning. Programmet ska framför allt främja amningsrådgivningen på sjukhus och inom barnavården.

Gästande forskaren på THL Kirsi Otronen säger att nivån på amningsrådgivningen varierar på olika håll i Finland.

– Många får ett gott stöd men ibland förekommer det tråkiga exempel på att familjer inte fått den hjälp de velat ha på BB eller på barnrådgivningen, säger Otronen.

I sitt program rekommenderar THL bland annat att alla förlossningssjukhus tar i bruk WHO:s och Unicefs tiostegsprogram för ett babyvänligt sjukhus. Programmet har som syfte att garantera att spädbarnsfamiljen vårdas enligt praxis som främjar amning. Nyfödda ska till exempel inte få tilläggsmjölk förutom på medicinska grunder.

För närvarande tillämpas tiostegsprgrammet på fyra förlossningssjukhus i Finland.

– Flera sjukhus runt om i landet håller för närvarande på att förbereda sig på att ansöka om babyvänlighetscertifikatet. Det går alltså framåt, säger Otronen.

Andra verktyg i THL:s program är en ny kompassmodell som ska hjälpa rådgivningscentraler att främja amning samt direktiv för bättre samarbete mellan förlossningssjukhus och barnrådgivningen.

Inom barnrådgivningen är utvecklingen positiv. Amningsrådgivning är redan ett obligatoriskt ämne för hälsovårdarstudenter på alla finska yrkeshögskolor med undantag för en. Så sent som 2009 hade bara hälften av yrkeshögskolorna obligatorisk undervisning i ämnet.

– Det är av yttersta vikt att hälsovårdare har tidsenliga kunskaper om amning så att de kan vägleda mammor genom de vanligaste problemen, säger amningsforskaren Riikka Ikonen på Tammerfors universitet.

Otronen säger att ett problem är att man i Finland inte ser amningens betydelse för folkhälsan.

– Främjande av amning borde vara en lika stor folkhälsofråga som arbetet mot rökning och övervikt är, säger Ikonen.