De nya modellerna hamnar i de lägre prisklasserna och ser inte ut att hota dagens "flaggskepp". Men en favorit i sommar kan bli en ny version av klassiska 3310.

Nokias mobiltillverkning är ett stycke industrihistoria. Få bolag, oavsett bransch, har fallit från en ohotad topplacering till djupaste botten som det finska bolaget gjorde i slutet av förra decenniet. Mellanspelet hos Microsoft, som köpte mobildivisionen för cirka 4,9 miljarder euro, finns inte heller mycket gott att säga om.

Starkt varumärke

Men på ett märkligt sätt har Nokia behållit ett starkt varumärke även för mobiltelefoner. Det drar det finländska bolaget HMD nytta av när man nu släpper flera Androidtelefoner över hela världen. HMD äger licensrättigheterna till både mobiler och surfplattor med Nokias logga och telefonerna tillverkas av Foxconn som också gör telefoner åt till exempel Apple.

– Vi släpper inte vårt varumärke till vem som helst. Det finns miljoner människor över hela världen som litar på det varumärket, slog Nokias vd Rajiv Suri fast när han kom upp på scenen i Barcelona.

De nya telefonerna är Nokia 6, som redan släppts i Kina, men som nu kommer att säljas över hela världen. Helt nya är Nokia 5 och Nokia 3 som blir lite billigare. Priserna startar vid 229 euro och den billigaste får en prislapp på 139 euro.

– Vi siktar på att bli en av de ledande mobiltillverkarna i världen, slog HMD Globals vd Arto Nummela fast under presentationen.

Ny 3310 med Snake

Konkurrensen från bland andra Samsung och Huawei är ändå mördande även i de billigare segmenten. Nummela tog lite udden av sin kommentar senare:

– Vi är ödmjuka men samtidigt väldigt, väldigt ambitiösa.

Kommentarer från analytiker efter presentationen handlade mycket om att de nya telefonerna får det tufft, men att de faktiskt kan bli en framgång. Nokias varumärke är mycket starkt i Mellanöstern, Afrika och Indien och där kan telefoner i de här prisklasserna bli storsäljare.

Den mest förväntade nyheten kom sist i presentationen. Det kommer en uppdaterad 3310 som får tal- och standbytid som den gamla modellen. Den har inte Android, men däremot det klassiska spelet Snake.