– Jag hittade inga som bodde i närheten eller någon som talade svenska, men nog mängder av typer på alla möjliga nätsidor och som i de flesta fall bara ville tala sex.

Jessica bestämde redan då att hon själv skulle ställa upp för andra hbtq-personer den dag hon var klar och kunde dela med sig av sina erfarenheter. Bara för ett par veckor sedan öppnade hon därför Facebooksidan Våga vilja vara sig själv – en stödsida för hbtq-personer.

– Det tog inte lång stund förrän de första tog kontakt, både sådana som bor nära men också i andra delar av Svenskfinland.

Informationen om hur man ska gå till väga för ett könsbyte fick Jessica själv från Regnbågsankan, den finlandssvenska föreningen för hbtq-personer.

– Men det är så mycket annat man funderar på och som man gärna vill diskutera med andra personer i samma situation.

Man behöver ingalunda gå och fundera på ett könsbyte för att kontakta Jessica.

– Det är fritt fram för alla, homosexuella, transvestiter, sådana som inte vågat komma ut än och även anhöriga till hbtq-personer, säger Jessica, som lovar full diskretion för dem som tar kontakt om så bara för att lätta sitt hjärta.

Sexuella minoriteter

  • Hbtq är en förkortning för homo­sexuella, bisexuella, trans- och queer­personer.
  • Hbtq har ersatt den tidigare förkortningen HBT, då queer kommit till och står som brett begrepp för att beskriva ett förhållningssätt eller en rörelse som kritiserar normer kring kön och sexualitet.
  • Queer kan också vara ett sätt att identifiera sig och kan syfta på köns­identitet, sexuell läggning och/eller förhållningssätt.
  • Ibland används ordet queer som ett paraplybegrepp för sexuella minoriteter.


Då fler får nys om Jessicas hemlagade hjälpverksamhet som baseras på egna erfarenheter är hon också redo att arrange­ra möten för hbtq-personer i Österbotten.

– Om intresse finns, alltså.

Tidpunkten och mötesplatsen kommer bara de som vill träffas att känna till.

Det behöver inte alls vara märkvärdiga frågor för att kontakta Jessica på stödsidan på Facebook.

– Jag finns här också för dem som kanske känner sig ensamma och som vill ha någon att chatta med.

Själv har Jessica fått svara på en hel del frågor under sin vandring från man till kvinna.

– Det finns således inga frågor som längre gör mig blyg, säger hon.