NyhetsbildZoom
Båtbyggare Jessica Wiklund har alltid haft en passion för båtar. Foto: Jonas Brunnström

Jessica vill hjälpa andra i samma båt

Britt Sund -
Då Jessica Wilund skulle ta steget ut från man till kvinna hade hon gärna velat komma i kontakt med någon som genomgått samma sak.

– Jag hittade inga som bodde i närheten eller någon som talade svenska, men nog mängder av typer på alla möjliga nätsidor och som i de flesta fall bara ville tala sex.

Jessica bestämde redan då att hon själv skulle ställa upp för andra hbtq-personer den dag hon var klar och kunde dela med sig av sina erfarenheter. Bara för ett par veckor sedan öppnade hon därför Facebooksidan Våga vilja vara sig själv – en stödsida för hbtq-personer.

– Det tog inte lång stund förrän de första tog kontakt, både sådana som bor nära men också i andra delar av Svenskfinland.

Informationen om hur man ska gå till väga för ett könsbyte fick Jessica själv från Regnbågsankan, den finlandssvenska föreningen för hbtq-personer.

– Men det är så mycket annat man funderar på och som man gärna vill diskutera med andra personer i samma situation.

Man behöver ingalunda gå och fundera på ett könsbyte för att kontakta Jessica.

– Det är fritt fram för alla, homosexuella, transvestiter, sådana som inte vågat komma ut än och även anhöriga till hbtq-personer, säger Jessica, som lovar full diskretion för dem som tar kontakt om så bara för att lätta sitt hjärta.

Sexuella minoriteter

  • Hbtq är en förkortning för homo­sexuella, bisexuella, trans- och queer­personer.
  • Hbtq har ersatt den tidigare förkortningen HBT, då queer kommit till och står som brett begrepp för att beskriva ett förhållningssätt eller en rörelse som kritiserar normer kring kön och sexualitet.
  • Queer kan också vara ett sätt att identifiera sig och kan syfta på köns­identitet, sexuell läggning och/eller förhållningssätt.
  • Ibland används ordet queer som ett paraplybegrepp för sexuella minoriteter.


Då fler får nys om Jessicas hemlagade hjälpverksamhet som baseras på egna erfarenheter är hon också redo att arrange­ra möten för hbtq-personer i Österbotten.

– Om intresse finns, alltså.

Tidpunkten och mötesplatsen kommer bara de som vill träffas att känna till.

Det behöver inte alls vara märkvärdiga frågor för att kontakta Jessica på stödsidan på Facebook.

– Jag finns här också för dem som kanske känner sig ensamma och som vill ha någon att chatta med.

Själv har Jessica fått svara på en hel del frågor under sin vandring från man till kvinna.

– Det finns således inga frågor som längre gör mig blyg, säger hon.

Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Lokalt

Mordförsök i Vasa

VASA Ett bråk i Vasa på lördagen ledde till en stor polisoperation i Laihela. En person misstänks nu för mordförsök.

Nyhetsbild
Utrikes

Svensk protest mot finsk kärnkraft

Argumenten mot kärnkraft är många. Det tycker kärnkraftsmotståndare som samlats till sommarfest i Sverige. De protesterar mot det planerade kärnkraftverket i Pyhäjoki.

Nyhetsbild
Sport

Hänninen femma inför tyskt rallyavgörande

RALLY Juho Hänninen på femte plats är bästa finländare inför söndagens avslutande specialsträckor i tyska VM-rallyt.

Nyhetsbild
Sport

Bra lopp avslutade säsongen

FRIIDROTT Wilma Lassfolk har gjort en kanonsäsong på 400 meter. I lördags avslutade hon säsongen med ännu ett bra lopp.

Mest läst senaste veckan