Över 60 procent av kandidaterna är män

FNB -
33 616 personer ställer upp i kommunalvalet nästa månad.

Centern har flest kandidater, 7 461 stycken i 283 olika kommuner. Näst flest har SDP, med 6 132 kandidater i 283 kommuner.

Tredje flest har Samlingspartiet, drygt 5 700. Sannfinländarna har fått ihop drygt 3 800 kandidater. Svenska folkpartiet har 1 324 kandidater.

Strax över 60 procent av kandidaterna är män. Medelåldern bland de som ställer upp är cirka 50.

Av riksdagspartierna har Kristdemokraterna störst andel kvinnor bland kandidaterna, nästan 47 procent. Av Sannfinländarnas kandidater är bara en fjärdedel kvinnor.

Av de som ställer upp är 162 riksdagsledamöter och fem EU-parlamentariker. På kandidatlistorna finns totalt 6 665 fullmäktigeledamöter.

Uppgifterna framgår av Justitieministeriets data. Kandidatnomineringen avslutades den sista februari.

Korrigerat: Det är SDP som har näst flest kandidater, inte Samlingspartiet som FNB tidigare skrev.

Andra läser just nu
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan