NyhetsbildZoom
HMD Global presenterade en uppdaterad version av klassikern 3310. Foto: LK/Josep Lago

Handeln välkomnar nygamla Nokia 3110

FNB -
Mobiltelefonföretaget HMD Global lyckades överraska publiken på jättemässan Mobile World Congress med en nygammal Nokiamodell.

Företaget har fått rätten att använda Nokia som varumärke för sina telefoner och presenterade en uppdaterad version av klassikern 3310.

– Det är framför allt en mycket lyckad och genial PR-kupp av HMD Global, säger analytikern och vd:n Mikael Rautanen på Inderes.

Han uppger att 3310 – som till utseendet påminner mycket om sin föregångare, men innehåller modernare teknik – stärker Nokias gamla rykte som en tillverkare av hållbara, pålitliga telefoner.

Sami Aavikko, som är konsument- och försäljningschef på DNA, tänker i liknande banor. Mobiloperatören DNA är också en stor återförsäljare av telefoner via sitt stora nät av egna butiker.

– Apparaten är en riktigt skön uppiggare på marknaden och för HMD:s del åtminstone ett bra marknadsföringsknep. Om de bara hade kommit ut med några smarttelefoner, skulle de då ha fått samma uppmärksamhet? Jag tvivlar, säger Aavikko.

Enligt honom har DNA redan fått förfrågningar från kunder som vill köpa en 3310 genast då den blir tillgänglig.

Den ursprungliga 3310-telefonen var en av världens mest sålda under åren 2000–2005. Nokia kom upp i 136 miljoner sålda exemplar. Telefonen var både under sin storhetstid och långt efteråt känd för att vara hållbar och för att batteriet höll den vid liv mångfalt längre än dagens smarta telefoner – upp till en vecka utan omladdning.

Android anonymt

HMD visade också upp telefonerna Nokia 5 och Nokia 3 på Mobile World Congress. Dessutom gick företaget ut med att Nokia 6, en modell som hittills bara funnits i Kina, kommer att släppas på andra håll. De tre smarttelefonerna bygger på operativsystemet Android och skiljer sig därmed inte speciellt mycket från övriga telefoner på marknaden.

– De har också fått positiv publicitet, men det är jättesvårt att utmärka sig i Androidlägret. Androidtelefoner är ändå ganska likadana, säger analytikern Rautanen.

Aavikko tror det finns kunder som köper den förnyade 3310-telefonen för att använda den dagligen, men ser också en annan potentiell kundgrupp. Eftersom det inte är frågan om någon dyr telefon ser han potential för att folk som är nöjda med sin ordinarie telefon gör ett spontant impulsköp för att äga också en andra, roligare telefon.

Huvudmarknaden för den nya 3310-modellen finns ändå i lite fattigare länder, tycker både Rautanen och Aavikko.

– Det finns fortfarande en betydande marknad för bastelefoner. Marknaden försvinner så småningom då smarttelefonerna tar över, men i bastelefoner kan Nokia vara relativt starkt på vissa utvecklingsmarknader, säger Rautanen.

Bra batteritid ses som ett trumfkort på ställen där det kan vara långt mellan laddningschanserna.

Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Lokalt

De vill se potatisen växa igen

KRISTINESTAD Potatisens rykte har med årens lopp försämrats. Den börjar glömmas bort, säger Theresa Gull, projektledare för Potatiskompetenscenter.

Nyhetsbild
Ekonomi

Nya färjan väntar på statens signal

1

De statliga pengarna från Finland och Sverige är nyckeln till Kvarkenprojektet med den nya färjan. Frågan är om och när de kommer.

Inrikes

KD tar ställning till presidentvalet

Ska Kristdemokraterna (KD) ha en egen kandidat i presidentvalet i januari och vem blir det i så fall? Det kan avgöras i dag.

Nyhetsbild
Sport

Risk för en lång Realshow

FOTBOLLSKRÖNIKAN Ett hack i kurvan? Snarare en rak linje från våren till hösten. Barcelona har väldigt mycket sköld att putsa för att ens vara nära Real Madrid i La Liga.

Mest läst senaste veckan