Musikevenemangets grundidé är att de artister som uppträder spelar i olika sammansättningar än de är vana med. Musikerna väljer även en genre som de inte vanligtvis spelar. Det nya för evenemanget i år är att man går enligt ett tema. Valet var självklart enligt Matti Vahtera, en av arrangörerna, eftersom Wasa Battey Band Jamn ordnades för första gången år 1995. Musikpotpurrit har arrangerats på flera ställen i Vasa. Ända sedan 1999 har det ordnats på Vasa Amarillo, där det även ordnas i år.

– Vi förväntar oss ett ordentligt drag under kvällen. 90-talet trendar som bäst och man kan vänta sig allt från grunge till finländsk discomusik, säger Vahtera.

Evenemanget har varit uppskattat genom åren enligt Vahtera. Den första gången det ordnades uppträdde några artister på husbandets scen i Cotton Club. Under de senaste åren har såväl artistmängden som publikmängden ökat. Publikantalet var över tusen förra året.

Inför årets uppsättning så satte man upp en öppen ansökan i ett Facebookevenemang. Sammanlagt 13 grupper och 100 musiker har anmält sitt intresse. Vahtera ser speciellt fram emot att en kör med trettio medlemmar ska uppträda.

– Enda problemet är hur vi ska få dem att rymmas. Men det löser vi nog.

Artisterna uppmanas att klä sig i 90-tals stil, det hoppas Vahtera att publiken också ska göra.

Wasa Battery Band Jam ordnas den 18:e mars.