NyhetsbildZoom
Foto: Lehtikuva/Roni Lehti

Ny hälsobutikskedja skapar tusen nya jobb

FNB -
Kesko och Oriola-KD planerar grunda en kedja av hälso-, skönhets- och må bra-butiker.

I det första skedet är målet att grunda 100 affärer och en näthandel som skapar upp till 1 000 nya jobb, uppger Kesko i ett pressmeddelande.

Om lagstiftningen i Finland ändras planerar företagen att också utvidga affärernas sortiment till mediciner. De första butikerna öppnas i höst, sammanlagt 15 före årets slut.

Kesko och Oriola-KD äger varsin halva av samföretaget, som ännu måste godkännas av konkurrensmyndigheterna.

Keskos koncernchef Mikko Helander säger att den samhälleliga brytning som sker i Finland ökar människornas ansvar för sitt eget välmående och det skapar nya möjligheter för en ny slags affärsverksamhet där för hälso-, skönhets- och må bra-marknaden möts.

– Vi anser att det är viktigt att få en ansvarsfull, finsk aktör på marknaden, säger Helander i Keskos pressmeddelande.

Den nya kedjan kommer att sälja bland annat kosmetika, hud- och hårvårdsprodukter, naturpreparat och även läkemedel om lagstiftningen tillåter det.

– Vår vision är att bli en ledande aktör på Finlands apoteksmarknad när apoteksregleringen avvecklas, säger Oriola-KD:s vd Eero Hautaniemi.

Det är tänkt att den nya kedjan också indirekt ska sysselsätta talrika samarbetspartner i hälso-, skönhets- och må bra-branschen.


Två stora börsbolag

Både Kesko och Oriola-KD är stora finska börsbolag. Kesko och K-handelsmännen bildar K-gruppen vars försäljning är över 13 miljarder euro.

Oriola-KD verkar på minut- och partimarknaden för läkemedel och hälso- och må bra-produkter i Sverige, Finland och Baltikum. Oriola-KD omsatte 1,6 miljarder euro i fjol. Koncernen har också 325 apotek i Sverige och Lettland.

Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Lokalt

De vill se potatisen växa igen

KRISTINESTAD Potatisens rykte har med årens lopp försämrats. Den börjar glömmas bort, säger Theresa Gull, projektledare för Potatiskompetenscenter.

Nyhetsbild
Ekonomi

Nya färjan väntar på statens signal

1

De statliga pengarna från Finland och Sverige är nyckeln till Kvarkenprojektet med den nya färjan. Frågan är om och när de kommer.

Inrikes

KD tar ställning till presidentvalet

Ska Kristdemokraterna (KD) ha en egen kandidat i presidentvalet i januari och vem blir det i så fall? Det kan avgöras i dag.

Nyhetsbild
Sport

Risk för en lång Realshow

FOTBOLLSKRÖNIKAN Ett hack i kurvan? Snarare en rak linje från våren till hösten. Barcelona har väldigt mycket sköld att putsa för att ens vara nära Real Madrid i La Liga.

Mest läst senaste veckan