NyhetsbildZoom
Man med permobil genom isen utanför Fiskarstranden Foto: Fredrik Westblom

Rullstolsburen genom isen i Vasa

Fredrik Westblom -
En man i rullstol hamnade i vattnet när isen brast utanför fängelset i Vasa på måndagen. Ögonvittne agerade snabbt och räddade mannen.

Olyckan inträffade vid 12-tiden på måndagen.

En man med en eldriven rullstol rörde sig på isen utanför Fiskstranden med en liten hund. Han körde mot ett ställe där det var mer strömt, då isen plötsligt brast och han hamnade i vattnet.

En person såg olyckan från stranden och sprang för att hjälpa mannen. Med hjälp av en lina lyckades personen hålla mannen ovanför vattenytan tills polisen kom på plats.

– Det var personens snabba agerande som räddade livet på mannen. Räddningsverkets dykare lyckades sedan få upp såväl mannen som rullstolen ur vattnet, säger Riikka Oravainen vid Österbottens räddningsverk.

Mannen befann sig i vattnet cirka tio minuter och hann därför bli rejält nerkyld. Efter räddningen fördes mannen till vård och verkar efter omständigheterna må bra.

– Hunden mår också bra. Den blev lite våt i pälsen men varken den eller mannen svävar i någon livsfara, säger Oravainen.

Enligt henne sade sig mannen ha rört sig på samma ställe tidigare på dagen och att isarna då höll.

– Nu lönar det sig att vara försiktig då du rör dig på isarna, speciellt om det är på ställen där vattnet är strömt.

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Lokalt

Krigsveteran första som för budkavlen i Malax

Med allt från kaninhoppning till hundra minuter motion och ishockeymatch firade malaxbor och andra deltagare Finland 100. Firandet var även startskottet för bykavlen - by till by.

Nyhetsbild
Lokalt

"Lagstiftningen är orättvis"

Det blir ingen dagkirurgi i privat regi vid Malmska i det här skedet. Det är den nya lagstiftningen som träder i kraft vid årsskiftet som sätter käppar i hjulet för planerna.

Nyhetsbild
Kultur

Nöje med attitydproblem

INBLICK Vasaklassikern ”det händer ingenting i Vasa” är på agendan igen. Max Jansson, Visit ­Vasas vd, kritiserar österbottningarna och speciellt ­Vasaborna för att inte delta i evenemang.

Nyhetsbild
Inrikes

Partikamrater vill ha bort Peter Albäck

– Nu om någonsin ska han bort, säger centerpolitiker som bland annat tröttnat på Peter Albäcks offentliga skriverier.

Mest läst senaste veckan