NyhetsbildZoom
Skador, storförluster, måltorka, smällar. Sports säsong har varit tung och den sista striden handlar om att bryta en förlustsvit. Foto: Akriv/Arash Matin

Sport riskerar slå förlustrekord

Jona Nyström, Gustaf Westerholm -
I kväll avslutar Sport säsongen med hemmamatch mot slutspelsklara Ilves. Blir det förlust innebär det ett mindre smickrande rekord för Sport.

När Sport spelade sin första ligasäsong 1975–1976 inledde laget med tio raka förluster. Den sviten tangerade Sport i och med lördagens förlust mot KalPa i Kuopio och blir det förlust även i kväll mot Ilves avslutar Sport alltså säsongen med sin längsta förlustsvit hittills i FM-ligan – elva raka.

Kvällens drabbning blir sannolikt en repris av den sista grundserieomgången för två år sedan. Sport hade blivit avhängda i slutspelskampen redan tidigare och hade bara äran att spela för i den sista matchen mot Ilves på hemmais i mars 2015.

Redan slutspelsklara Ilves gick på halvmaskin och Sport vann med 3–2 efter förlängning. Trots att matchen var betydelselös lämnade största delen av de 3 607 åskådarna hallen med ett leende på läpparna.

Förra säsongen säkrade Sport sin första slutspelsplats någonsin hemma mot Ilves i den näst sista omgången av grundserien. Då var det fest och publiksiffran landade på 4 104.

I kväll ska Sport försöka bryta sin förlustsvit i en betydelselös match för bägge lagen. Senast Sport vann var med 4–2 hemma mot Pelicans den 10 februari.

Rent spelmässigt talar inte mycket för att Sport ska kunna bryta sviten i kväll, men viljan att ge supportrarna ett litet leende som avslutning ska vara stor inom laget. Att Ilves ska spela bortamatch i den första slutspelsomgången redan på onsdag kommer garanterat att påverka matchbilden, men samtidigt är Ilves i rysligt bra form.

Efter att det i början av februari stod klart att långvariga majoritetsägaren Vincent Manngard, som inte varit särskilt omtyckt i Tammerfors, tackar för sig har ett pånyttfött Ilves radat upp åtta trepoängssegrar på tio matcher och laget kommer till Vasa med sex raka i ryggen – bland annat 4–0 mot Sport för två och en halv vecka sedan.

7 300 såg Ilves besegra Lukko med 3–2 i lördags, så man kan lugnt säga att det råder hockeyboom i lokattslägret just nu.

Den stora stjärnan i Ilves har varit 23-åriga målvakten Antti Lehtonen. Som väntat vilar han i kväll medan Sportbekanta Hannu Toivonen vaktar kassen. 24-åriga IFK Lepplax-fostrade backen Marcus Fagerudd gör sin 100:e grundseriematch i FM-ligan i kväll.

Sports laguppställning:

1. Erik Riska – Filip Riska – Tommi Tikka

Robin Salo – Markus Kankaanperä

2. Jesse Paukku – Aleksi Ainali – Joel Kiviranta

Tony Sund – Ari Gröndahl

3. Markus Nenonen – Ville Viitaluoma – Olavi Vauhkonen

Markus Nordlund – Aleksi Laakso

4. Tomi Körkkö – Lassi Kokkala – Tuomas Vänttinen

Ville Saukko sjunde back

Mv: Mika Järvinen (Veini Vehviläinen)

Nedsläpp 18.30 på Kopparön

Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan