När Sport spelade sin första ligasäsong 1975–1976 inledde laget med tio raka förluster. Den sviten tangerade Sport i och med lördagens förlust mot KalPa i Kuopio och blir det förlust även i kväll mot Ilves avslutar Sport alltså säsongen med sin längsta förlustsvit hittills i FM-ligan – elva raka.

Kvällens drabbning blir sannolikt en repris av den sista grundserieomgången för två år sedan. Sport hade blivit avhängda i slutspelskampen redan tidigare och hade bara äran att spela för i den sista matchen mot Ilves på hemmais i mars 2015.

Redan slutspelsklara Ilves gick på halvmaskin och Sport vann med 3–2 efter förlängning. Trots att matchen var betydelselös lämnade största delen av de 3 607 åskådarna hallen med ett leende på läpparna.

Förra säsongen säkrade Sport sin första slutspelsplats någonsin hemma mot Ilves i den näst sista omgången av grundserien. Då var det fest och publiksiffran landade på 4 104.

I kväll ska Sport försöka bryta sin förlustsvit i en betydelselös match för bägge lagen. Senast Sport vann var med 4–2 hemma mot Pelicans den 10 februari.

Rent spelmässigt talar inte mycket för att Sport ska kunna bryta sviten i kväll, men viljan att ge supportrarna ett litet leende som avslutning ska vara stor inom laget. Att Ilves ska spela bortamatch i den första slutspelsomgången redan på onsdag kommer garanterat att påverka matchbilden, men samtidigt är Ilves i rysligt bra form.

Efter att det i början av februari stod klart att långvariga majoritetsägaren Vincent Manngard, som inte varit särskilt omtyckt i Tammerfors, tackar för sig har ett pånyttfött Ilves radat upp åtta trepoängssegrar på tio matcher och laget kommer till Vasa med sex raka i ryggen – bland annat 4–0 mot Sport för två och en halv vecka sedan.

7 300 såg Ilves besegra Lukko med 3–2 i lördags, så man kan lugnt säga att det råder hockeyboom i lokattslägret just nu.

Den stora stjärnan i Ilves har varit 23-åriga målvakten Antti Lehtonen. Som väntat vilar han i kväll medan Sportbekanta Hannu Toivonen vaktar kassen. 24-åriga IFK Lepplax-fostrade backen Marcus Fagerudd gör sin 100:e grundseriematch i FM-ligan i kväll.

Sports laguppställning:

1. Erik Riska – Filip Riska – Tommi Tikka

Robin Salo – Markus Kankaanperä

2. Jesse Paukku – Aleksi Ainali – Joel Kiviranta

Tony Sund – Ari Gröndahl

3. Markus Nenonen – Ville Viitaluoma – Olavi Vauhkonen

Markus Nordlund – Aleksi Laakso

4. Tomi Körkkö – Lassi Kokkala – Tuomas Vänttinen

Ville Saukko sjunde back

Mv: Mika Järvinen (Veini Vehviläinen)

Nedsläpp 18.30 på Kopparön