NyhetsbildZoom
Rockvideon "Apologize" av nygrundade rockbandet One Desire är inspelad i Lappfjärds kyrka. Men församlingens kyrkoherde var ovetande och skulle inte ha gett lov att en video med den här texten hade spelats in i kyrkan. Bild från videon Apologize. Foto: Skärmdump

Kyrkoherden kände inte till att rockvideo spelades in i kyrkan

Jan Ola Klåvus -
Tf kyrkoherden i Kristinestad visste inte om att rockbandet One Desire skulle spela in en musikvideo i Lappfjärds kyrka. Själv skulle han aldrig ha gett bandet tillstånd till detta.

Utan tf kyrkoherde Daniel Norrbacks vetskap spelades en rockvideo in i Lappfjärds kyrka - en rockvideo som det visar sig att kyrkoherden aldrig skulle ha givit tillstånd att spela in. Det visar sig att det var Norrbacks kollega, kyrkoherden i Närpes som hade givit grönt ljus för inspelningen.

Kyrkoherde Tom Ingvesgård är en sann vän av rockmusik. Han är också gammal polare med före detta Lappfjärdsbon Jimmy Westerlund som spelar gitarr i hårdrockbandet One Desire som spelade in rockvideon i Lappfjärds kyrka.

One Desire ville spela in videon i Lappfjärds kyrka därför att kyrkan i Lappfjärd storleksmässigt påminner om de stora kyrkorna i södra Europa, enligt Westerlund.


Ingvesgård som också är utgången från Lappfjärd kom sig inte för att berätta för kollegan Norrback att han hade givit bandet tillstånd att spela in videon. Lappfjärds kyrka tillhör Kristinestads svenska församling där Daniel Norrback är kyrkoherde.

– Jag blev ledsen när jag fick höra om saken, eftersom jag tycker att det hör till att man frågar den lokala kyrkoherden om lov på förhand, ifall en kyrka ska användas till något annat än församlingens verksamhet, säger Daniel Norrback.

Efter att Norrback hade sett videon skulle han heller inte ha givit tillstånd för inspelningen.

– Bandet sjunger "I will never ever apologize" (svensk översättning: jag kommer aldrig någonsin att be om förlåtelse" . Kristendomens grundbudskap är ju syndernas förlåtelse. Att i Guds hus stå och vråla "jag kommer aldrig någonsin att be om förlåtelse" är nog i mitt tycke att gå över en gräns, säger Norrback.

I bandet ingår förutom Westerlund, André Linman, sång, Ossi Sivula trummor och Jonas Kuhlerg på bas. Linman var tidigare frontfigur i det kända Vasabandet Sturm und drang,

VBL/ÖT har försökt nå medlemmarna i One Desire.

Zoom

One Desire består av Jimmy Westerlund, André Linman, Ossi Sivula och Jonas Kuhlberg. Foto: Pressbild

Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan