Djuraktivister protesterar mot jättefarm

Ann-Sofi Berger -
Organisationen Oikeutta eläimille har lämnat in ett klagomål till NTM-centralen angående miljötillståndet för Foxcrafts storfarm i Munsala. Man kräver att företagets verksamhet upphör medan ärendet behandlas.

Klagomålet gäller det så kallade rävhotellet som Foxcraft byggt i Munsala och som ÖT/VBL också skrev om i höstas. Oikeutta eläimille anser att Foxcraft har fått miljötillstånd av Nykarleby stad baserat på många olika ansökningar i olika personers och företags namn, och att det därför inte går att få en överblick av farmens storlek.

Man hävdar att Foxcraft på det här sättet undvikit att anhålla om ett statligt miljötillstånd och därigenom en miljökonsekvensbedömning, vilket måste göras om det handlar om stora farmer.

– Nykarleby stad har godkänt miljöloven direkt efter varandra under samma möte, för samma tomt. Det är omöjligt att man skulle ha gjort det här trixandet omedvetet. Pengarna som den här branschen tar in borde inte få förblinda kommunen så till den grad att man glömmer betydelsen av miljöskydd, säger Kristo Muurimaa på Oikeutta eläimille.

Enligt organisationen handlar farmverksamheten om en enda helhet och borde därför underställas ett statligt miljötillståndsförfarande.

Andra läser just nu
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan