Sofia Öster har under hösten 2016 fått lära sig vad som krävs av en modell. Hon är en av de tolv deltagare som fick chansen att lära sig av proffsen och visa vad de går för i Finlands Top Model, "Suomen Huippumalli haussa" på tv-kanalen Liv.

Öster hade dock ett visst försprång eftersom hon hade jobbat i flera år som modell före tv-programmet.

– Jag fick ofta frågor om hur man ska gå eller posera. Jag hjälpte gärna till. Det är många som tror att vi råkar i luven på varandra. Det stämmer inte, säger Öster.


Årets upplaga av Finlands Top Model har både kvinnliga och manliga deltagare. Det är första gången som både könen tävlar mot varandra. Mellan de olika tävlingsmomenten så bodde alla under samma tak. Enligt Öster fungerade det fint.

– Vi kom bra överrens. Det var lite nervöst i början att bo med 11 finska modeller. Men i slutändan fick jag många nya bästa kompisar.

Det är modellen och stylisten Maryam Razavin som är programledare för Finlands Top Model. Öster är tacksam för att ha lärt sig av Razavin.

– Det var jättebra att jag fick lära mig av någon som jobbat som modell i flera år. Vi klickade bra och jag kunde berätta saker för henne, säger Öster.

"Det enda jag inte vill se är hur min finska var i början."
Sofia Öster

Hon berättar att familj och vänner är stolta över hennes deltagande. Redan nu har några människor vänt på huvudet när hon gått förbi dem. Hennes familj är dock stoltast.

– Min mamma var imponerad. "Herregud min dotter har varit med i Top Model", sade hon. Även mina kompisar är stolta.

Programmet har premiär klockan 21 i kväll på Liv. Öster ser med skräckblandad förtjusning fram emot att se sig själv i rutan.

– Det enda jag inte vill se är hur min finska var i början. Det ska bli tungt att se när jag gråter när en deltagare jag blev vän med åkte ut. Mera kan jag inte säga.