Enligt The Hollywood Reporter kan den tankeväckande klassikern The Matrix från 1999 få en nystart. The Matrix var på sin tid originell till idén och kamerautförandet. Den så kallade "Bullet time"-effekten som uppfanns i samband med filmen har återanvänts i flera filmer efteråt. Effekten blandar slow motion med en kamerarörelse i normal hastighet.

The Matrix handlar om Neo som upptäcker att samhället egentligen är en virtuell värld som kontrolleras av maskiner. Människan är enbart en energikälla och mänskligheten har tvingats fly till underjorden för att överleva.

Enligt The Hollywood Reporter är den nya filmen i sin linda. De har talat med källor från Warner Bros om att väcka liv i Matrixuniversumet igen. Det de spekulerar i är att Zak Penn, som bland annat jobbat som manusförfattare och regissör för flera av X-men filmerna, skulle skriva det nya manuset.

Enligt andra källor har man siktat in sig på Michael B. Jordan som huvudrollsinnehavare.

Syskonen Lilly och Lana Wachowski som skrev och regisserade originaltrilogin har inte ännu kommenterat ryktena. De har tidigare konsulterats när man skapat videospel och tecknade filmer baserat på filmerna.

Keanu Reeves som var huvudrollsinnehavare i de tre filmerna har tidigare sagt att han kunde tänka sig att återgå till rollen som Neo. Det enda kriteriet han har är att syskonen Wachowski skulle vara involverade.  

The Matrix trilogin var en världssuccé på sin tid och drog in över 1,6 miljarder dollar världen över. Den första filmen med namnet The Matrix vann fyra Oscars för bästa editering, ljud, ljudeffekter och visuella effekter.