Enligt Björn Gustafsson, arbetsledare för gatuunderhållet, plogar man just nu bort snösörjan och isbildningen bort från gatorna och cykelvägarna.

– Vi har varit i gång sedan tidigt i morse. Vi gör allt vi kan för att så snabbt som möjligt kunna börja avlägsna sanden, säger Gustafsson.

När vägarna tinar upp syns även tjälskadorna. Enligt Gustafsson har man även börjat lappa gropar i vägarna. Stora vattenansamlingar bildas just nu när snön smälter och brunnarna, dikena och marken ännu är frusna och vattnet därför inte absorberas.

– Vi håller på och öppnar brunnar och trummor i diken för full maskin.

Sanden som legat under snötäcket på gatorna kan avlägsnas först när det inte längre är nattfrost.

– Om det inte fryser till ordentligt igen kommer alla gator och cykelvägar i Vasa att vara putsade till första maj. För att förhindra att damm sprids i luften använder vi alltid vatten när sanden avlägsnas och därför måste det vara plusgrader, säger Gustafsson.

Det tar cirka tre till fyra veckor att avlägsna sanden i hela staden. En stadsdel åt gången putsas.

– Sanden avlägsnas först i centrum, sedan följer Brändö och Vasklot. För att vara rättvisa har vi årligen varierat ordningen bland de övriga bostadsområdena, säger Gustafsson.

När snön tas bort, dyker även skräp upp.

– De första sommarjobbarna kommer i början av maj. De börjar sitt arbete med att plocka upp skräp invid huvudvägarna och på cykelvägarna, säger Gustafsson.