NyhetsbildZoom
Valresultatet i Nederländerna kommer sannolikt att minska osäkerheten på marknaderna, säger OP:s chefsekonom Reijo Heiskanen. Foto: Lehtikuva

OP:s chefsekonom: Nederländernas valresultat minskar osäkerheten

FNB -
Valresultatet i Nederländerna kommer sannolikt att minska osäkerheten och öka risktagningsviljan på marknaderna, uppskattar OP:s chefsekonom Reijo Heiskanen.

Han säger att premiärministerpartiets seger i parlamentsvalet var klarare än väntat. Inför valet orsakade enkäterna osäkerhet på marknaderna.

Räntorna på Nederländernas statslån har till exempel varit höga jämfört med Tysklands.

– Räntorna har till och med varit högre än Finland trots att Nederländernas ekonomi är starkare än i Finlands, säger Heiskanen.

Heiskanen tillägger att USA:s centralbank Feds beslut att höja styrräntan påverkar marknaden mer än vad valet i Nederländerna gör. Börserna i Asien steg under morgonen och det anses bero på att Fed i går beslöt att höja styrräntan från 0,75 till 1,00 procent.

Räntehöjningsbeslutet var väntat. Fed uppger att inflationen nu ligger nära två procent, vilket är målet. Samtidigt har sysselsättningen och ekonomin stärkts.

– Feds räntepolitik är mer betydelsefull på kort sikt än några politiska förändringar och speciellt valresultatet i Nederländerna.

Frankrike ett fall för sig

Heiskanen säger att det kommande presidentvalet i Frankrike är betydligt viktigare än valet i Nederländerna eller ens parlamentsvalet i Tyskland. Han förklarar det med att Nederländerna och Tyskland har god ekonomi medan Frankrike har problem.

– Frankrike är ett fall för sig. Det gäller vad för sorts ekonomiska politik som landet tvingas föra. Situationen är klart mer mångfasetterad.

Heiskanen säger att osäkerheten i Frankrike påverkar lånemarknaden. Om ledaren för Nationell front Marine Le Pen vinner valet kan marknaden dra slutsatsen att riskerna ökat. Följderna på aktiemarknaden skulle sannolikt bli lindrigare eftersom det generella ekonomiska läget påverkar mer än politiska förändringar, som märks mer på lång sikt.

Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Lokalt

De vill se potatisen växa igen

KRISTINESTAD Potatisens rykte har med årens lopp försämrats. Den börjar glömmas bort, säger Theresa Gull, projektledare för Potatiskompetenscenter.

Nyhetsbild
Ekonomi

Nya färjan väntar på statens signal

1

De statliga pengarna från Finland och Sverige är nyckeln till Kvarkenprojektet med den nya färjan. Frågan är om och när de kommer.

Inrikes

KD tar ställning till presidentvalet

Ska Kristdemokraterna (KD) ha en egen kandidat i presidentvalet i januari och vem blir det i så fall? Det kan avgöras i dag.

Nyhetsbild
Sport

Risk för en lång Realshow

FOTBOLLSKRÖNIKAN Ett hack i kurvan? Snarare en rak linje från våren till hösten. Barcelona har väldigt mycket sköld att putsa för att ens vara nära Real Madrid i La Liga.

Mest läst senaste veckan