NyhetsbildZoom
Silorna i Vasa. Foto: Mikael Nybacka

Hus på 13 våningar kan ersätta silorna

Björn Nyberg -
Ekonomiskt är det inte vettigt att bevara betongsilorna vid Strandgatan i Vasa. Därför är planen att de rivs och ersätts med ett bostadshus.

Det bostadshus som ersätter betongsilorna vid Academill kan bli upp till tretton våningar högt. I förslaget till detaljplan sägs att byggnaden får nå samma höjd som Academill.

Förslaget till stadsstyrelsens planeringssektion, som möts nästa vecka, är att silornas skyddsbeteckning tas bort. Det är möjligt att bevara och använda silorna, men det blir för dyrt. Även om man tar i beaktande att en rivning kostar litet över en miljon euro, blir det billigare att bygga nytt.

Det nya huset blir till största delen ett bostadshus. Det passar enligt planförslaget in i områdets övriga karaktär samtidigt som stora offentliga lokaler inte är lämpliga på grund av parkeringen.

I de nedre våningarna kan det ändå finnas restauranglokaler eller annan verksamhet som passar strandpromenadens offentliga karaktär. Samma sak kan gälla den översta våningen, som får en fin utsikt över havet.

Bostadshuset får en ganska begränsad gårdsplan, men planerarna räknar med att man kan dra nytta av Mariaparken alldeles intill.

Det finns redan mer detaljerade förslag om husets utseende. Fasaden bör vara rödtegel eller vitrappad. Glas används bara som effekt. Balkongerna ska vara indragna på grund av områdets offentliga karaktär.

Ytterligare en faktor som talar för att silorna rivs är att Museigatan kan öppnas ner till vattnet. Biltrafiken ska ändå inte gå längre än i dag, utan den sista biten föreslås bli enbart för fotgängare.

Meningen är att det ordnas en arkitekttävling och efter det får ett byggföretag förverkliga kvarteret.

Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Lokalt

"Lagstiftningen är orättvis"

Det blir ingen dagkirurgi i privat regi vid Malmska i det här skedet. Det är den nya lagstiftningen som träder i kraft vid årsskiftet som sätter käppar i hjulet för planerna.

Nyhetsbild
Kultur

Nöje med attitydproblem

INBLICK Vasaklassikern ”det händer ingenting i Vasa” är på agendan igen. Max Jansson, Visit ­Vasas vd, kritiserar österbottningarna och speciellt ­Vasaborna för att inte delta i evenemang.

Nyhetsbild
Inrikes

Partikamrater vill ha bort Peter Albäck

– Nu om någonsin ska han bort, säger centerpolitiker som bland annat tröttnat på Peter Albäcks offentliga skriverier.

Nyhetsbild
Inrikes

Antti Rinnes uppmaning till babytalko väckte kritik

Babytalkot som SDP:s ordförande Antti Rinne uppmanade finländarna till på onsdagen möttes genast av hård kritik på sociala medier. Också riksdagsledamöter, även inom det egna partiet och partiets ungdomsförbund, risade hans ordval.

Mest läst senaste veckan