NyhetsbildZoom
Foto: Lehtikuva/AFP Photo

Trump: "Jag är ingen isolationist"

FNB–TT-Pontus Ahlkvist/Britt-Marie Seibold -
Tysklands förbundskansler Angela Merkel försvarade globalisering och en fri världshandel när hon och USA:s president Donald Trump höll gemensam presskonferens i Vita huset. Trump å sin sida försäkrade att han inte är en isolationist.

En rad frågor där de två världsledarna inte är överens stod på dagordningen för deras första möte.

Handel var en av huvudpunkterna vid presskonferensen.

– Jag är ingen isolationist, jag tror på frihandel, men också på rättvis handel, sade den amerikanske presidenten, som av omvärlden anklagats för protektionism och som inlett sin presidenttid med att avbryta samtalen med EU om ett frihandelsavtal.

Merkel förklarade att hon inte gett upp hoppet om det transatlantiska avtalet.

I en annan tvistefråga, Nato, försäkrade Trump att han står bakom försvarsalliansen men upprepade kritiken att inte alla Natomedlemmar betalar sin andel av kostnaderna.

– Många länder är skyldiga stora summor från gångna år och det är mycket orättvist mot USA. Dessa länder måste betala vad de är skyldiga, sade Trump och berömde i nästa andetag Tyskland för att ha ökat sina försvarsutgifter.

Merkel höll med om att Tyskland behöver göra mer för att nå Natos utgiftsmål på två procent av BNP.

Skakade inte hand

Inför mötet var intresset stort för hur de två världsledarna – på många sätt varandras raka motsatser – skulle komma överens.

Stämningen verkade allt annat än avspänd ut vid det obligatoriska fototillfället innan samtalen inleddes. Donald Trump såg sammanbiten ut och satt mestadels halvt bortvänd från sin gäst. När Merkel, efter frågor från en fotograf, undrade om Trump ville skaka hand svarade presidenten inte, enligt Fox News

Trump har tidigare anklagat Merkel för att "förstöra Tyskland" genom att ta emot en miljon asylsökande och migranter. Merkel har i sin tur kritiserat Trumps försök att stoppa muslimer från att komma till USA.

– Det var naturligtvis ett ämne som vi utbytte åsikter om, sade Merkel om flyktingfrågan.

Trump underströk på pressträffen att Tyskland och USA måste fortsätta samarbeta för att skydda sina folk mot radikal islamism och bekämpa Islamiska staten (IS).

– Invandringssäkerhet är nationell säkerhet. Immigration är ett privilegium, inte en rättighet, sade presidenten.

Skämt om avlyssning

Tonen var artig om än inte hjärtlig. Vid ett tillfälle tillät sig Trump att skämta. På en fråga om hans anklagelser om att förre presidenten Barack Obama låtit avlyssna honom vände sig Trump till Merkel och sade att "vi har åtminstone något gemensamt" Han syftade på avslöjandet att den amerikanska underrättelsetjänsten under Obamas presidenttid hade buggat Merkels telefon.

Med sig på resan har Merkel bland annat cheferna för biltillverkaren BMW och industrijätten Siemens, som båda har stor verksamhet i USA. Timmar innan mötet skulle börja hotade Tysklands nytillsatta ekonomiminister Brigitte Zypries med att dra den amerikanska regeringen inför en internationell handelsdomstol om man skulle införa strafftullar på tyska varor, vilket Trump har flaggat för.

– Det vore ju inte första gången han förlorar i domstol, sade hon i en intervju med radiokanalen Deutschlandfunk, uppenbarligen syftande på Trumps hittills misslyckade planer på ett inresestopp för människor från sex i huvudsak muslimska länder.

Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Lokalt

De vill se potatisen växa igen

KRISTINESTAD Potatisens rykte har med årens lopp försämrats. Den börjar glömmas bort, säger Theresa Gull, projektledare för Potatiskompetenscenter.

Nyhetsbild
Ekonomi

Nya färjan väntar på statens signal

1

De statliga pengarna från Finland och Sverige är nyckeln till Kvarkenprojektet med den nya färjan. Frågan är om och när de kommer.

Inrikes

KD tar ställning till presidentvalet

Ska Kristdemokraterna (KD) ha en egen kandidat i presidentvalet i januari och vem blir det i så fall? Det kan avgöras i dag.

Nyhetsbild
Sport

Risk för en lång Realshow

FOTBOLLSKRÖNIKAN Ett hack i kurvan? Snarare en rak linje från våren till hösten. Barcelona har väldigt mycket sköld att putsa för att ens vara nära Real Madrid i La Liga.

Mest läst senaste veckan