Att koldioxidutsläppen för tredje året i rad ligger på samma nivå är en mycket välkommen utveckling, anser Fatih Birol, chef för det internationella energiorganet IEA.

– Naturgas ersätter kol på stora marknader samtidigt som förnybar energi blir mer och mer prisvärd, säger han till Financial Times.

Minskar hos jättarna

Att koldioxidutsläppen har stabiliserats är extra betydelsefullt eftersom det har skett under en period av ihållande ekonomisk tillväxt i världen, noterar Fatih Birol. Just nu är den årliga globala tillväxten 3 procent, enligt internationella valutafonden (IMF).

Att koldioxidutsläppen inte fortsätter att öka förklaras i huvudsak med minskningar hos världens två stora utsläppsbovar: USA och Kina.

I USA minskade koldioxidutsläppen med hela tre procent förra året, vilket tryckt ner utsläppen till samma nivå som 1992.

"Mer optimistisk"

Men det är ännu för tidigt att slå fast att utsläppen av växthusgaser från fossila bränslen har nått en topp efter att ha ökat under större delen av de senaste 60 åren.

Och att utsläppsökningen av koldioxid, som rusade i rekordfart under många år, har stannat av räcker inte. Koldioxid finns kvar i atmosfären under lång tid och därför krävs det en kraftig minskning av utsläppen för att förhindra global uppvärmning, enligt forskare.

– Men jämfört med för två eller tre år sedan är jag mycket mer optimistisk, säger Birol till Financial Times.