NyhetsbildZoom
Foto: Arkivfoto

Utsläppen ökar inte

FNB–TT -
För tredje året i rad ökar inte koldioxidutsläppen i världen – trots en ihållande ekonomisk tillväxt. Det kan vara ett tecken på ett snabbare skifte till en hållbar global ekonomi än vad man tidigare har trott, skriver Financial Times.

Att koldioxidutsläppen för tredje året i rad ligger på samma nivå är en mycket välkommen utveckling, anser Fatih Birol, chef för det internationella energiorganet IEA.

– Naturgas ersätter kol på stora marknader samtidigt som förnybar energi blir mer och mer prisvärd, säger han till Financial Times.

Minskar hos jättarna

Att koldioxidutsläppen har stabiliserats är extra betydelsefullt eftersom det har skett under en period av ihållande ekonomisk tillväxt i världen, noterar Fatih Birol. Just nu är den årliga globala tillväxten 3 procent, enligt internationella valutafonden (IMF).

Att koldioxidutsläppen inte fortsätter att öka förklaras i huvudsak med minskningar hos världens två stora utsläppsbovar: USA och Kina.

I USA minskade koldioxidutsläppen med hela tre procent förra året, vilket tryckt ner utsläppen till samma nivå som 1992.

"Mer optimistisk"

Men det är ännu för tidigt att slå fast att utsläppen av växthusgaser från fossila bränslen har nått en topp efter att ha ökat under större delen av de senaste 60 åren.

Och att utsläppsökningen av koldioxid, som rusade i rekordfart under många år, har stannat av räcker inte. Koldioxid finns kvar i atmosfären under lång tid och därför krävs det en kraftig minskning av utsläppen för att förhindra global uppvärmning, enligt forskare.

– Men jämfört med för två eller tre år sedan är jag mycket mer optimistisk, säger Birol till Financial Times.

Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Lokalt

De vill se potatisen växa igen

KRISTINESTAD Potatisens rykte har med årens lopp försämrats. Den börjar glömmas bort, säger Theresa Gull, projektledare för Potatiskompetenscenter.

Nyhetsbild
Ekonomi

Nya färjan väntar på statens signal

1

De statliga pengarna från Finland och Sverige är nyckeln till Kvarkenprojektet med den nya färjan. Frågan är om och när de kommer.

Inrikes

KD tar ställning till presidentvalet

Ska Kristdemokraterna (KD) ha en egen kandidat i presidentvalet i januari och vem blir det i så fall? Det kan avgöras i dag.

Nyhetsbild
Sport

Risk för en lång Realshow

FOTBOLLSKRÖNIKAN Ett hack i kurvan? Snarare en rak linje från våren till hösten. Barcelona har väldigt mycket sköld att putsa för att ens vara nära Real Madrid i La Liga.

Mest läst senaste veckan