I sitt öppningstal på Kvinnoförbundets årsmöte i Vasa på lördagen kritiserade hon regeringens jämställdhetsprogram för att det saknar ambition, konkreta mål och åtgärder. Regeringen har tydligt visat att jämställdhet inte är en prioritet, sade hon.

– En skamfläck för Finland är våld mot kvinnor. Jag kan inte fatta att vår regering väljer att ha skygglapparna på trots att Finland toppar statistiken över våld mot kvinnor och våld i hemmet i EU. Finland hör till ett av tre EU-länder där andelen kvinnor som utsatts för psykiskt våld av sin nuvarande eller tidigare partner är störst – 53 procent, sade Jungner-Nordgren.

Regeringens satsning på skyddshem, 2 miljoner euro till i finansiering, är otillräcklig då behovet är 40 miljoner och hälften saknas, påpekade hon.

Hon efterlyste åtgärder för en jämnare fördelning av familjeledigheterna då var fjärde pappa inte tar ut en enda dag pappaledighet. Hon gladde sig åt att nya familjeledighetsmodeller presenteras från många håll.

– Jag vill tro att det är momentum för att något ska hända och att vi kommer ett steg på vägen till att båda föräldrarna ska kunna, på lika villkor, kombinera yrkesarbete med att ha barn.