NyhetsbildZoom
Mira Potkonen med tränaren Maarit Teuronen. Foto: Arkiv/Lehtikuva

OS-året knockade Potkonens tränare

FNB -
Boxaren Mira Potkonen klarade det tunga OS-året med färre skavanker än hennes tränare Maarit Teuronen.

Potkonen fick ny energi av OS-bronset, VM-bronset och EM-silvret. Teuronen, som är tränare vid sidan av sitt jobb, blev mentalt utbränd.

– Jag var så utmattad och trött att jag inte ville höra ett ord om boxning. Jag hade sådana känslor att jag till och med själv blev rädd, säger Teuronen om hur det kändes i slutet av året.

Potkonen hade paus från träningen från slutet av november till andra veckan i januari. Då återvände Teuronen till tränarjobbet med ny laddning och nytt arrangemang som halvtidstränare.

– Vi får numera träna tillsammans på förmiddagarna, säger Potkonen glatt.

Teuronen planerar den nya olympiaden lugnt. Det glittrar av vilja och energi i Potkonens ögon.

– Jag har som tur är inte haft svårt att komma igång efter förra säsongen. Jag tyckte inte året var tungt eftersom jag efter skadan hade så stor lust att gå matcher, säger Potkonen.

– Nu är OS-året över. Jag brinner för att bli bättre. Jag vill utvecklas, jag skulle vilja boxas bra.

Det första året på det nya OS-projektet ska inte kallas för ett mellanår även om bara EU-mästerskapen avgörs under årets lopp.

– Det här är ett superviktigt år, framhåller Teuronen strängt.

Inget nytt under ett OS-år

I fjol tränade Potkonen helt på tävlingarnas villkor. Nu kan hon utveckla sig själv och skaffa nya färdigheter.

– Det är bara bra att det inte är VM i år. Nu tränar vi och bygger upp, säger Teuronen.

Man ser på Potkonen att hon är av samma åsikt. Den stora publiken kanske tycker att det är långt med mer än tre år är till nästa OS. Teuronen och Potkonen tycker däremot att det inte finns någon extra tid.

– Vi ska utveckla Mira till en mer mångsidig boxare. Vi utvecklar både rörligheten och slagurvalet, säger Teuronen.

Det är inte lätt att lära sig nytt och nya saker ska man inte mer belasta sig själv med under OS-säsongen. Det nya ska vid det laget ha blivit överfört från träning till matcherna. När OS i Tokyo 2020 närmar sig ska färdigheterna bara förädlas.

– Fyra år går snabbt, säger Teuronen.

– Och det känns som att åren bara går fortare, säger Potkonen.

GeeBee-turneringen i Helsingfors i helgen var Potkonens första test. I matchen mot Tiina Hahl såg tränaren redan att hon anammat det hon övat på: cirkla runt motståndare och slå mer mot kroppen.

Det hårda testet i finalen uteblev eftersom motståndaren Crystal Barker, England, måste ge walk over på grund av kräksjuka.

Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Lokalt

De vill se potatisen växa igen

KRISTINESTAD Potatisens rykte har med årens lopp försämrats. Den börjar glömmas bort, säger Theresa Gull, projektledare för Potatiskompetenscenter.

Nyhetsbild
Ekonomi

Nya färjan väntar på statens signal

1

De statliga pengarna från Finland och Sverige är nyckeln till Kvarkenprojektet med den nya färjan. Frågan är om och när de kommer.

Inrikes

KD tar ställning till presidentvalet

Ska Kristdemokraterna (KD) ha en egen kandidat i presidentvalet i januari och vem blir det i så fall? Det kan avgöras i dag.

Nyhetsbild
Sport

Risk för en lång Realshow

FOTBOLLSKRÖNIKAN Ett hack i kurvan? Snarare en rak linje från våren till hösten. Barcelona har väldigt mycket sköld att putsa för att ens vara nära Real Madrid i La Liga.

Mest läst senaste veckan