NyhetsbildZoom
Ursula von der Leyen läxar upp Trump. Foto: Petras Malukas

Tyskland slår tillbaka mot Trump om Nato

FNB–TT -
Tysklands försvarsminister Ursula von der Leyen läxar nu upp USA:s president Donald Trump efter hans Twitter-utspel om påstådda tyska Nato-skulder.

Efter Donald Trumps synbart frostiga möte med Tysklands förbundskansler Angela Merkel i Vita huset twittrade den amerikanske presidenten:

"Tyskland är skyldigt stora summor pengar till Nato och USA måste få mer betalt för det kraftfulla och väldigt dyra försvaret som ges till Tyskland."

I ett uttalande konstaterar Ursula von der Leyen: "Det finns inget konto för skulder till Nato", skriver nyhetsbyrån AFP.

Vilseledande av Trump

The New York Times skriver att Trumps upprepade påståenden om Nato-medlemmars skulder till försvarspakten eller till USA är vilseledande, eftersom den direkta finansieringen av Nato räknas ut genom en överenskommen formel och betalas av de 28 medlemsländerna.

Donald Trump har visserligen en poäng i att bara fem av Nato-länderna når upp till det överenskomna målet om att försvarsutgifterna i varje land ska nå två procent av BNP.

Men även med det i beaktande verkar president Trump inte ha förstått hur Nato fungerar, noterar USA:s tidigare Nato-ambassadör Ivo Daalder i en serie inlägg på Twitter.

"Inte en tjänst till Europa"

USA bestämmer helt och hållet själv hur stort landets bidrag till Nato ska vara, skriver han och konstaterar att det inte handlar om en ekonomisk transaktion där Nato-medlemmar betalar USA för försvar.

"USA har ett stort militärt åtagande i Nato. Men det är inte som en tjänst till Europa. Det är avgörande för vår egen säkerhet", skriver Daalder.

Tyskland lägger i dag 1,2 procent av landets BNP på försvaret, men planerar att öka den budgetposten. Ursula von der Leyen påpekar dock att de ökade försvarsutgifterna inte bara kommer att gå till Nato, utan också till bland annat fredsbevarande insatser för FN och EU.

Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Lokalt

De vill se potatisen växa igen

KRISTINESTAD Potatisens rykte har med årens lopp försämrats. Den börjar glömmas bort, säger Theresa Gull, projektledare för Potatiskompetenscenter.

Nyhetsbild
Ekonomi

Nya färjan väntar på statens signal

1

De statliga pengarna från Finland och Sverige är nyckeln till Kvarkenprojektet med den nya färjan. Frågan är om och när de kommer.

Inrikes

KD tar ställning till presidentvalet

Ska Kristdemokraterna (KD) ha en egen kandidat i presidentvalet i januari och vem blir det i så fall? Det kan avgöras i dag.

Nyhetsbild
Sport

Risk för en lång Realshow

FOTBOLLSKRÖNIKAN Ett hack i kurvan? Snarare en rak linje från våren till hösten. Barcelona har väldigt mycket sköld att putsa för att ens vara nära Real Madrid i La Liga.

Mest läst senaste veckan