Efter Donald Trumps synbart frostiga möte med Tysklands förbundskansler Angela Merkel i Vita huset twittrade den amerikanske presidenten:

"Tyskland är skyldigt stora summor pengar till Nato och USA måste få mer betalt för det kraftfulla och väldigt dyra försvaret som ges till Tyskland."

I ett uttalande konstaterar Ursula von der Leyen: "Det finns inget konto för skulder till Nato", skriver nyhetsbyrån AFP.

Vilseledande av Trump

The New York Times skriver att Trumps upprepade påståenden om Nato-medlemmars skulder till försvarspakten eller till USA är vilseledande, eftersom den direkta finansieringen av Nato räknas ut genom en överenskommen formel och betalas av de 28 medlemsländerna.

Donald Trump har visserligen en poäng i att bara fem av Nato-länderna når upp till det överenskomna målet om att försvarsutgifterna i varje land ska nå två procent av BNP.

Men även med det i beaktande verkar president Trump inte ha förstått hur Nato fungerar, noterar USA:s tidigare Nato-ambassadör Ivo Daalder i en serie inlägg på Twitter.

"Inte en tjänst till Europa"

USA bestämmer helt och hållet själv hur stort landets bidrag till Nato ska vara, skriver han och konstaterar att det inte handlar om en ekonomisk transaktion där Nato-medlemmar betalar USA för försvar.

"USA har ett stort militärt åtagande i Nato. Men det är inte som en tjänst till Europa. Det är avgörande för vår egen säkerhet", skriver Daalder.

Tyskland lägger i dag 1,2 procent av landets BNP på försvaret, men planerar att öka den budgetposten. Ursula von der Leyen påpekar dock att de ökade försvarsutgifterna inte bara kommer att gå till Nato, utan också till bland annat fredsbevarande insatser för FN och EU.