Trumpregeringen uppmanar hugade byggbolag att komma in med anbud och designförslag inom två veckor, rapporterar medier i USA.

Muren ska vara fysiskt imponerande i höjd, heter det i direktiven från CBP, Tull- och gränsskyddsmyndigheten. Det definieras som tio meters höjd, även om förslag som är minst sex meter också kommer att beaktas. Gränsmuren ska vara omöjlig att klättra över utan stege och svår att bestiga med klättringsutrustning.

Smälta in

Vidare ska muren kunna utstå timslånga attacker med slägga, hacka, mejslar eller batteridrivna verktyg och sträcka sig långt ner i jorden för att förhindra att tunnlar grävs. Materialet måste inte vara cement och vissa transparenta partier, som låter gränsvakter se vad som sker på den mexikanska sidan, uppmuntras. Det färdiga bygget ska smälta väl in i landskapet och en estetisk färgsättning förordas, åtminstone på USA-sidan.

Nyhetskanalen CNN skriver att hundratals bolag är intresserade av vad som kommer att bli ett av de största byggprojekten i USA:s historia. Svenska Skanska, som har stor verksamhet i USA, har dock tidigare sagt att man inte vill vara med och bygga gränsmuren eftersom det strider mot företagets värderingar.

Prototyper

I denna första anbudsomgång handlar det om att vinna kontrakt för ett antal tio meter långa murprototyper som ska byggas i sommar. Från dessa ska den slutgiltiga murens design väljas.

Att bygga en gränsmur mot Mexiko var ett av president Trumps mest centrala vallöften under fjolårets valrörelse. Han lovade också att grannlandet skulle betala för murbygget, som beräknats kosta motsvarande runt 190 miljarder kronor. Det senare har han till viss del backat från, Trump har sagt att det är viktigaste är att komma i gång med bygget och att han senare ska se till att Mexiko ersätter USA för kostnaderna.

I Vita husets första budgetförslag, som presenterades i veckan, hade 4 miljarder dollar avsätts i år och nästa år för murbygget.

På långa gränssträckor finns redan en mur, eller ett staket.