Muddringsarbetet inom projektet för översvämningsskyddet i Toby å och Solf å framskrider igen. Men vädret har hittills varit varierande och inga rejäla köldknäppar har förekommit, meddelar Närings-, trafik- och miljöcentralen.

Havsvattenståndet har varierat mycket, vilket har ökat problemen för grävarbeten i havsområdet. Trots dåliga förhållanden har 15 000 kubikmeter, det vill säga cirka 2000 traktorlass, grävts bort i översvämningsskyddsprojektet under mars månad.

I år har arbetet koncentrerat sig på att gräva förlängningen av Solf å. Avsikten med muddringsarbetena är att förbättra översvämningsskyddet i åarna. På grund av att åmynningarna är grunda finns det under vårarna en betydande risk för isproppar i området. Mynningarna dämmer också annars upp vatten i åarnas nedre lopp.

Projektet minskar översvämningsriskerna i nedre loppet av Toby å och Solf å. Området som drar nytta av projektet omfattar cirka 2900 hektar och i det ingår bland annat Vasa flygplats, motorvägen och andra områden i anslutning till viktig service, såsom industriområdet i Runsor.

Planen för projektet färdigställdes 2004 och efter det sökte vattenståndsregleringsbolaget för Toby ås och Solf ås nedre lopp om tillstånd för att genomföra projektet. Tillståndet vann laga kraft sommaren 2010. Enligt beslutet ska projektet vara klart senast i juni 2018.

Projektet finansieras av staten, Korsholms kommun, Vasa stad och vattenståndsregleringsbolaget för Toby ås och Solf ås nedre lopp. Projektets totala budget är 1,6 miljoner euro.