NyhetsbildZoom
Foto: Lehtikuva/AFP

Brexit inleds nästa onsdag

FNB–AFP -
Storbritannien kommer officiellt att inleda sitt utträde ur EU på onsdag om en vecka, uppger en talesman för premiärminister Theresa May.

May kommer då att aktivera artikel 50 i EU:s grundfördrag. Samtidigt inleds den två år långa förhandlingsperioden inför EU-utträdet. Men det kan dröja flera månader innan de egentliga förhandlingarna inleds.

May har redan tidigare uppgett att hon kommer att inleda brexit före slutet av mars.

Efter att artikel 50 har aktiverats kommer EU att slå fast sina utgångspunkter i förhandlingarna. Efter att förhandlingsdirektiven är klara och har godkänts av medlemsländerna får EU:s förhandlare, fransmannen Michel Barnier mandat att inleda förhandlingarna med Storbritannien. Det väntas inte inträffa före juni.

Ska vara klart till augusti 2018

EU:s utgångspunkt är att avtal om framtiden för EU-medborgare i Storbritannien och Storbritanniens utträdesavgift måste ingås innan några andra förhandlingssektorer öppnas. Storbritannien vill förhandla om allt samtidigt.

EU-förhandlaren Barnier uppger att utträdesavtalet borde vara klart senast i augusti 2018. Annars hinner EU:s och Storbritanniens parlament samt EU:s medlemsländer inte godkänna det förrän tvåårstidsgränsen löper ut. Det betyder att den egentliga förhandlingstiden endast blir ett drygt år.

För unionens del måste avtalet godkännas av minst 20 medlemsländer som representerar 65 procent av medlemsländernas befolkning.

Britterna röstade för att lämna EU i en folkomröstning i juni i fjol. 51,9 procent av de som röstade ville lämna EU. (FNB–AFP)

Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Lokalt

De vill se potatisen växa igen

KRISTINESTAD Potatisens rykte har med årens lopp försämrats. Den börjar glömmas bort, säger Theresa Gull, projektledare för Potatiskompetenscenter.

Nyhetsbild
Ekonomi

Nya färjan väntar på statens signal

1

De statliga pengarna från Finland och Sverige är nyckeln till Kvarkenprojektet med den nya färjan. Frågan är om och när de kommer.

Inrikes

KD tar ställning till presidentvalet

Ska Kristdemokraterna (KD) ha en egen kandidat i presidentvalet i januari och vem blir det i så fall? Det kan avgöras i dag.

Nyhetsbild
Sport

Risk för en lång Realshow

FOTBOLLSKRÖNIKAN Ett hack i kurvan? Snarare en rak linje från våren till hösten. Barcelona har väldigt mycket sköld att putsa för att ens vara nära Real Madrid i La Liga.

Mest läst senaste veckan