NyhetsbildZoom
Mike Rogers. Foto: Mandel Ngan

NSA-chef: Anklagelse frustrerar allierad

FNB–TT-Tina Magnergård Bjers -
Vita husets påstående att amerikansk underrättelsetjänst bett sin brittiska motsvarighet att avlyssna president Donald Trump kan ha skadat ländernas samarbete, enligt NSA-chefen Mike Rogers.

FBI-chefen James Comey säger samtidigt att Ryssland ville hjälpa Trump under valkampanjen.

Mike Rogers, chefen för underrättelseorganet NSA, fick frågan om han bett det brittiska underrättelseorganet GCHQ hjälpa USA avlyssna Trump – ett påstående Vita husets presstalesperson Sean Spicer återupprepat.

– Nej, sir. Inte heller skulle jag göra det, svarade Rogers som sade att det skulle ha brutit mot amerikansk lag.

Rogers och FBI-chefen James Comey var inbjudna av representanthusets underrättelseutskott. Liksom flera underrättelseorgan och dess systerutskott i senaten utreder det bland annat huruvida ryska aktörer försökte påverka utgången av höstens presidentval i USA samt eventuella rysskopplingar hos Trumps stab.

Den högst uppsatte demokraten i utskottet, Adam Schiff, pekade vid utfrågningen på att den brittiska regeringen kallat påståendena för total nonsens. Rogers fick sedan frågan om påståendet skadat det brittisk-amerikanska samarbetet i underrättelsesamfundet.

– Jag tror att det helt klart har frustrerat en viktig allierad för oss, svarade Rogers.

Moskvakoppling utreds

Samtidigt utreds en eventuell koppling mellan Moskva och personer i president Donald Trumps kampanjteam, bekräftar FBI-chefen James Comey vid utfrågningen.

– På grund av att det är en pågående utredning och att den är sekretessbelagd kan jag inte säga mer om vad vi gör och vems uppträdande vi undersöker, säger Comey.

I utredningen ingår bland annat om det har funnits koordination och kontakter mellan personer inom Trump-kampanjen och Moskva samt möjliga försök av den ryska regeringen att påverka presidentvalet i fjol, enligt Comey.

Republikanen Devin Nunes, underrättelseutskottets ordförande, vill försäkra sig om att FBI och Comey med stort allvar skulle utreda information som eventuellt kan komma om kontakter mellan Ryssland och den demokratiske presidentkandidaten Hillary Clintons kampanj.

– Självklart skulle vi det, svarar Comey.

Enligt Comey blev det under andra halvan av förra året en ganska "enkel slutsats" för det amerikanska underrättelsesamfundet att Ryssland ville hjälpa Trump och skada Clinton under presidentvalskampanjen.

Mike Rogers håller med Comey i den bedömningen.

"Inga bevis"

Angående Trumps påstående om att han avlyssnats på order av Barack Obama sade ordförande Devin Nunes att inte någon telefonavlyssning skett i Trump Tower. Andra eventuella former av övervakning av Donald Trump eller hans förtrogna har dock ännu inte uteslutits, enligt Nunes, skriver nyhetsbyrån AP på Twitter.

På frågan om Obama utan särskilda domstolsgodkännanden skulle kunna beordra avlyssning av amerikanska medborgare svarar James Comey:

– Ingen president kan det.

Det var för drygt två veckor sedan som presidenten via Twitter påstod att dåvarande presidenten Obama beordrade avlyssning av honom i Trump Tower under valrörelsen.

Det häpnadsväckande utspelet väckte starka reaktioner. Inga bevis har lagts fram och såväl republikaner som demokrater och högt uppsatta underrättelsechefer har tagit avstånd från det.

– Jag har ingen information som stödjer dessa tweetar, och vi har tittat djupt i vår organisation, svarar Comey under utfrågningen på frågan om något hittats som stödjer Trumps påstående om att han avlyssnats på order av Barack Obama.

Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Lokalt

De vill se potatisen växa igen

KRISTINESTAD Potatisens rykte har med årens lopp försämrats. Den börjar glömmas bort, säger Theresa Gull, projektledare för Potatiskompetenscenter.

Nyhetsbild
Ekonomi

Nya färjan väntar på statens signal

1

De statliga pengarna från Finland och Sverige är nyckeln till Kvarkenprojektet med den nya färjan. Frågan är om och när de kommer.

Inrikes

KD tar ställning till presidentvalet

Ska Kristdemokraterna (KD) ha en egen kandidat i presidentvalet i januari och vem blir det i så fall? Det kan avgöras i dag.

Nyhetsbild
Sport

Risk för en lång Realshow

FOTBOLLSKRÖNIKAN Ett hack i kurvan? Snarare en rak linje från våren till hösten. Barcelona har väldigt mycket sköld att putsa för att ens vara nära Real Madrid i La Liga.

Mest läst senaste veckan