På eftis mini i Jakobstads svenska församling rockar vi sockorna idag, skriver Antonia Ström. Bläckfiskarna i Björkdungens förskola i Gerby i Vasa rockar sockorna i dag. "Stor som liten rockar sockorna hos oss i dag. För olika är lika och för allas lika värde", skriver Ulrika Palén-Högdahl. Här är en bild på mina sockor idag, som jag rockar både för Downs Syndrom-dagen och dagen mot rasism (som bägge infaller idag). 
Det är ingen skillnad om man är svart eller vit, har en kromosom för mycket eller litet. Olika är vi alla, olika är bra, hälsar Ida-Maria Skytte. Pia Forsman-Fant delar sockor med sin son Tobias, 9 år, för att de tycker annorlunda är bra! Alla är vi olika men ändå lika värda #idag rockarvisockorna, hälsar Elin Storbjörk.

Rocka sockorna i dag

Christine Smedberg -
Allt måste inte matcha – i dag på Internationella Downs syndromdagen kan du hylla olikheterna i samhället genom att bära omaka strumpor.

"Rocka sockorna och slå ett slag för att olika är bäst". Det uppmanar Svenska Downföreningen i dag på den Internationella Downs Syndromdagen. Föreningen står sedan 2014 bakom kampanjen "Rocka sockorna" som uppmärksammas just den här dagen. Alla som vill vara med kan ta på sig omaka strumpor.

– Olika sockor är en symbol för att olikheter berikar. Ditt människovärde och dina rättigheter sitter inte i hur du ser ut eller vad du kan utan vem du är, säger Veronica Magnusson Hallberg, ordförande i Svenska downföreningen, i ett pressmeddelande.

Under hashtaggen #rockasockorna kan alla som vill vara med ladda upp sin egen sockbild. Du får också gärna skicka in din bild till oss på VBL/ÖT så laddar vi upp den i ett bildspel här ovanför. Skicka din bild till online@hssmedia.fi

Initiativet "Rock your socks" kommer ursprungligen från USA. 2015 fick den svenska kampanjen sitt stora genombrott då 10-åriga Nathea Anemyr, som har en storasyster med Downs syndrom, gick ut och uppmanade Sverige att visa sitt stöd för funktionshindrade genom att bära olika strumpor. Flera tiotusentals bilder laddades upp från skolor, förskolor, arbetsplatser och även polisen, försvarsmakten, kändisar och politiker deltog.

Den Internationella Downs syndrom-dagen instiftades av FN:s generalförsamling år 2011 för att öka allmänhetens medvetande om Down's syndrom. Datumet, den 21.3, symboliserar den trippel av kromosom nummer 21 som personer med Down's syndrom bär.

Så här uppmärksammade VBL/ÖT-läsarna Rocka sockorna i fjol.


Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan