"Rocka sockorna och slå ett slag för att olika är bäst". Det uppmanar Svenska Downföreningen i dag på den Internationella Downs Syndromdagen. Föreningen står sedan 2014 bakom kampanjen "Rocka sockorna" som uppmärksammas just den här dagen. Alla som vill vara med kan ta på sig omaka strumpor.

– Olika sockor är en symbol för att olikheter berikar. Ditt människovärde och dina rättigheter sitter inte i hur du ser ut eller vad du kan utan vem du är, säger Veronica Magnusson Hallberg, ordförande i Svenska downföreningen, i ett pressmeddelande.

Under hashtaggen #rockasockorna kan alla som vill vara med ladda upp sin egen sockbild. Du får också gärna skicka in din bild till oss på VBL/ÖT så laddar vi upp den i ett bildspel här ovanför. Skicka din bild till online@hssmedia.fi

Initiativet "Rock your socks" kommer ursprungligen från USA. 2015 fick den svenska kampanjen sitt stora genombrott då 10-åriga Nathea Anemyr, som har en storasyster med Downs syndrom, gick ut och uppmanade Sverige att visa sitt stöd för funktionshindrade genom att bära olika strumpor. Flera tiotusentals bilder laddades upp från skolor, förskolor, arbetsplatser och även polisen, försvarsmakten, kändisar och politiker deltog.

Den Internationella Downs syndrom-dagen instiftades av FN:s generalförsamling år 2011 för att öka allmänhetens medvetande om Down's syndrom. Datumet, den 21.3, symboliserar den trippel av kromosom nummer 21 som personer med Down's syndrom bär.

Så här uppmärksammade VBL/ÖT-läsarna Rocka sockorna i fjol.