De ettåriga praktikplatserna är riktade till högskolestuderande eller nyutexaminerade med svenska som modersmål eller studiespråk, enligt ett pressmeddelande från Svenska kulturfonden och SKTI.

Under våren kommer praktikplatser vid Finlands kulturinstitut i Berlin, Bryssel, Budapest Köpenhamn, Madrid, Oslo och Tallinn att ledigförklaras. På hösten ledigförklaras praktikplatserna i London, Stockholm och Tokyo.

Tove Ekman som är verksamhetsledare på SKTI tycker att praktikanterna är en viktig resurs för instituten.

– Praktikanterna är kunniga och aktiva och tillför nya idéer. Samarbetet med Kulturfonden har medfört att instituten stärkt sin synlighet på svenska och mer än tidigare valt att lyfta fram till exempel frågor kring minoritetsspråk, säger Ekman i pressmeddelandet.

Även Utbildningsstyrelsen och några andra organisationer erbjuder praktikplatser vid instituten, men då varar praktiken oftast bara i några månader.

– Instituten uppskattar att Kulturfonden erbjuder ettåriga praktikplatser. Praktikanten har chans att bli en del av arbetsgemenskapen och vara med om hela processen från projektplanering till genomförande, säger Ekman.

Separat ledigförklaras också praktikplatser vid Scandinavia House i New York, Skandinaviska konstnärsföreningens hus i Rom samt Kommunförbundets kontor i Bryssel.