För många finlandssvenska studerande börjar en av studieårets emotsedda händelser i dag. I år satsar arrangörerna Pampasmaffian stort, det ska både synas och höras att Pampas firar 25 i år.

– Vi vill göra det här året speciellt och därför har vi valt att satsa på två huvudartister i stället för en. En nyhet för i år är också VIP-biljetter, säger Frida Hasselblatt, ordförande i Pampasmaffian.


Hasselblatt är överlag nöjd med biljettförsäljningen hittills. Närmare 2000 studerande väntas delta i årets Pampas. Men det finns fortfarande en del biljetter kvar.

"Pampasveckan kommer utan vidare att synas i gatubilden i Vasa de kommande dagarna."
Frida Hasselblatt
ordförande för Pampasmaffian

Festligheterna pågår under hela veckan och kulminerar i den traditionsenliga Pampas nationaldag på fredag.


Jubileumsåret till ära har Pampasmaffian alltså kallat in flera artister. På kvällsfesten spelar både Linda Bengtzing och De vet du.

På den traditionella sillfrukosten dagen därpå underhåller det finlandssvenska Das dunderhonung. Humorgruppen KAJ avslutar hela Pampasveckan med en konsert på Brödfabriken den 1 april.


Pampasmaffian arrangerar nationaldagen, men Pampas-relaterade fester och evenemang ordnas under hela veckan. Bland annat ordnas SYhFILIS-race på tisdag och Så ska det låta på Ollis på onsdag. Torsdag är oftast dagen då halarklädda studerade laddar inför Pampas nationaldag på fullspäckade pre-Pampas sitzer.

– Pampasveckan kommer utan vidare att synas i gatubilden i Vasa de kommande dagarna, säger Hasselblatt.

Artikeln uppdaterad 27.3 2017 klockan 09.41: Linda Bengtzing uppträder på kvällsfesten, inte under själva olympiaden.