Tidningen, som stöder Centern, tycker att det finns skäl att ställa fråga om Vihreä Lankas tidigare chefredaktörers politiska preferenser inverkade på ONM:s beslut. Suomenmaa syftar till ordförande Elina Grundström samt Honkonen, som båda röstade för en fällande dom.

– Det är en bisarr och rent ut sagt paranoid anklagelse. Jag förstod till en början inte ens vad sambandet var meningen att vara, säger Honkonen till FNB.

– Jag har aldrig hört till De gröna eller något annat parti för den delen. Senast jag var ute i offentligheten var det för att jag kritiserat De gröna. Så jag är tydligen ibland för och ibland emot dem.

Enhälligt utlåtande om Sipilä

Elina Grundström, som är ordförande för ONM, säger att utlåtandet om statsminister Juha Sipilä (C) var enhälligt och påpekar att omröstningen bara gällde Yles verksamhet.

– Det är syns tydligt vad beslutet vi röstade om handlade om. Rösterna fördelades enligt hur mycket chefredaktörens frihet att totalt oberoende bestämma om innehåll betonades. Det har inget att göra med partipolitik.

Grundström säger också att hon inte är en medlem något parti och aldrig har varit det. Hon var chefredaktör för Vihreä Lanka 2006–2010 då tidningen var självständig. Hon tycker att det är osakligt att lyfta fram människors bakgrund på det här sättet.

Felaktiga tolkningar

I sitt genmäle till Suomenmaa försäkrar Honkonen att det inte är ens till en partibunden tidnings fördel om politiker får börja styra den fria pressen.

Honkonen rättar även några felaktiga tolkningar av det han skrev om ONM:s beslut på sociala medier, "Det är inte varje dag som man får läxa upp statsministern". Detta hade tolkats av vissa som skryt.

– Jag menade att det är sällan som en person befinner sig i en situation där beslut som rör sig om statsministern finns på bordet. Det kanske var dåligt formulerat, men det var inte menat som skryt. Det var bara en så speciell situation, till och med för ONM, säger Honkonen per telefon.

Honkonens uppdatering har tvistats om och det har ifrågasatts om en ONM-medlem får skriva nyheter om sina egna beslut.

– ONM:s medlemmar har yttrandefrihet och medlemmar har säkert skrivit om vartenda beslut som fattats. De har all rätt till det och det att ONM-medlemmar berättar om beslut de varit med om uppmuntras rentav, säger Honkonen.


ONM är inte en domstol

  • Opinionsnämnden för massmedier ONM är ett självregleringsorgan som massmedier och förläggare grundade 1968.
  • ONM har sedan början av 2013 haft 13 medlemmar och en ordförande. Deras mandattid är tre år.
  • ONM:s uppgifter är att tolka god journalistisk sed samt att försvara yttrande- och publiceringsfriheten.
  • ONM är inte en domstol och utövar inte offentlig makt.
  • Vem som helst som anser att något massmedium brutit mot god journalistisk sed kan lämna in ett klagomål till nämnden.
  • Ett massmedium eller en nyhetsbyrå som bryter mot god journalistisk sed får en anmärkning, det vill säga ett fällande beslut.
  • De fällande besluten ska offentliggöras direkt och utan omedelbara kommentarer.


Yle undersöks

Nämnden undersöker för närvarande ännu om Yle handlade enligt de regler som följer med en fällande dom, det vill säga omedelbar publicering och inga omedelbara kommentarer. Yle publicerade beslutet efter att över två och en halv timme hade gått. Innan dess hade Atte Jääskeläinen redan uttalat sig om sin åsikt.

– Jag har inte ännu hunnit sätta mig in i vad som exakt hände, men det ser ut som att vi får lov att noggrant och i lugn takt gå genom det, säger Grundström.