Turkiet fick en drömstart på fredagskvällen kvalmatch i Antalya. Cenk Tosun stötte in 1–0 från några meters avstånd i nionde matchminuten och fyra minuter senare nickade han in 2–0 på en hörna.

Finland inkasserade sin fjärde raka förlust i kvalet till VM i Ryssland 2018. Den enda poängen hittills kom i höstas, då kvalpremiären mot Kosovo i Åbo slutade 1–1.

Kosovo och Finland lär stanna på de två sista platserna i kvalgruppen. Efter fredagens omgång är det inte frågan om ett matematiskt faktum, men de övriga lagen flera steg före både poäng- och spelmässigt.

Många finländska spelare uttalade sig optimistiskt inför matchen och de inledande minuterna såg de blåvita relativt pigga ut. Anfallsduon Joel Pohjanpalo – Teemu Pukki skapade oro genom starka löpningar, men varken Perparim Hetemaj eller Pukki kunde göra något vettigt av de halvchanser Finland fick.

I nionde minuten var det slut på optimismen. Ytterbacken Ismail Köybasi gjorde en vältajmad löpning på vänsterkanten och då Kari Arkivuo inte riktigt hann ut för att täcka fick Köybasi på ett bra inlägg – rena giftet för Finland i det här kvalet. Mittförsvaret var steget efter både vid Olcay Sahans eleganta klackskarvning och då Cenk behärskat satte bollen i mål.

Vanligtvis stabile Arkivuo var i högsta grad inblandad också i andra målet. Både han och Pohjanpalo tampades med Cenk, men lyckades varken nå bollen eller få Besiktas-anfallaren ur balans. Nicken blev otagbar för Lukas Hradecky.

Trots ett rejält spelmässigt underläge var Hetemaj nära att reducera före pausvilan. Hans distansskott träffade kryssribban.

– Om Hetemajs skott hade gått in skulle vi ha haft ett helt annat utgångsläge för andra halvlek, säger förbundskapten Markku Kanerva till Yle.

I andra halvlek kom Finland åt att hålla i bollen betydligt mer, men hade svårt att skapa vassa målchanser.

Moshtagh Yaghoubi gjorde A-landslagsdebut då han kom in på mittfältet i stället för Sakari Mattila. Bland andra mittbacken Paulus Arajuuri och mittfältaren Alexander Ring drog på sig varningar, vilket innebär att de är avstängda i nästa kvalmatch.

– Jag är besviken, så klart. Början var förskräcklig och släpper man in två mål är det svårt att vinna sådana här matcher, säger lagkapten Niklas Moisander till Yle.

– Som helhet gjorde vi det bra, och hade vi bara fått in ett mål så skulle de kanske ha blivit stressade. Men vi måste försvara bättre på inspelen. Det andra målet var värst, vi ska inte släppa in mål på hörna på det där viset.

Finland spelar nästa landskamp redan på tisdag – en träningsmatch mot Österrike i Innsbruck.

Kvalet fortsätter med en hemmamatch mot Ukraina i Tammerfors den 11 juni.

Förbundskapten Kanerva balanserar mellan att jaga resultat och förbereda sig för nästa EM-kval.

– Varje match fungerar som en typ av mätare för spelarna och för oss i lagledningen, säger han.

Finlands laguppställning (4–4–2): Lukas Hradecky – Jere Uronen (v), Niklas Moisander, Paulus Arajuuri (v), Kari Arkivuo – Perparim Hetemaj, Alexander Ring (v, 84 min, Petteri Forsell), Sakari Mattila (v, 67 min, Moshtagh Yaghoubi), Robin Lod – Teemu Pukki (v), Joel Pohjanpalo (72 min, Eero Markkanen).