Europaparlamentarikern Henna Virkkunen (Saml) säger till tidningen att den tyska parlamentarikern Herbert Reul samlat ihop underskrifter av Europaparlamentariker på en motion som kräver att sommartiden slopas.

Men något genombrott är inte att vänta eftersom EU-kommissionen inte vill lägga fram ett förslag om att slopa sommartidsdirektivet, säger Virkkunen. Hon berättar att tre utskott ordnat ett gemensamt hörande i frågan som också diskuterades i plenum med kommissionären Violeta Bulch i Strasbourg förra året.

– Det behövs ett större tryck för att åtgärda saken. Medlemsländerna och medborgarna borde också aktivera sig om de tycker att direktivet ska slopas. I Europaparlamentet är vi som är kritiska till sommartiden i minoritet åtminstone nu, säger Virkkunen till Keskisuomalainen.

Också utrikesminister Timo Soini (Sannf) hoppas att direktivet ska slopas. Han tycker att klockvridningen är ett exempel på onödig reglering och en "dum kompromiss" där alla får det ingen vill.

– Det klagas tidvis på att politiken är så stridig. Om partierna kunde vara en eniga om någonting. Låt oss slänga klockvridningen i soptunnan. Sannfinländarna kommer inte att motsätta sig detta, säger Soini i ett pressmeddelande.

Europa vrider på klockan två gånger om året. Sista söndagen i mars ställs klockan en timme framåt och sista söndagen i oktober återtas timmen.