Video: Så här såg det ut på torget i Vasa strax efter att Earth Hour inleddes klockan 20.30.

Klimatjippot Earth Hour släckte lampor världen över på lördags kvällen - även i Vasa. Klockan 20.30 släckte staden sin belysning på torget samt de lampor som hänger över gågatan. Även flera av stadens fastigheter i centrum blev mörka en timme.

Överlag var det ändå rätt ljust i centrala Vasa. Den stora reklamskärmen invid valstugorna var i full gång under Earth Hour och lyste upp en stor del av torget, liksom skyltarna på bland annat Rewell Centers och HS-centers fasader.


Uppmuntrar till klimatsmart kost

I år var elfte gången som världsnaturfonden WWF ordnade klimatjippot Earth Hour. I Finland uppmuntrade kampanjen i år till klimatsmarta val i mataffären. Enligt WWF står maten för ungefär en femtedel av den privata konsumtionens klimatpåverkan, vilket är lika mycket som trafikens andel.

– Det lättaste sättet att minska på den egna kostens miljöpåverkan är att ersätta en del av köttet med grönsaker. Det bästa alternativet är grönsaker enligt säsong. Också fisk från närliggande vatten är ett utmärkt alternativ, säger WWF Finlands generalsekreterare Liisa Rohweder.

Många restauranger och kaféer deltar också i jippot i år. De erbjuder små och stora klimatvänliga middagar i skenet av stearinljus i hela landet. Jippon som restauranger och andra arrangörer ordnar hittas på kampanjens webbplats.


Global kampanj

Earth Hour-kampanjen startade i Sydney i Australien 2007 då över två miljoner människor deltog. Följande år blev kampanjen global.

Förra året deltog hela 178 länder och regioner och miljontals privatpersoner, samfund och företag.


Uppmärksammade du Earth Hour i kväll? Skicka gärna in en bild till online@hssmedia.fi så publicerar vi den i ett bildspel på webben.