I söder är flödessäsongen i praktiken redan förbi. Förra helgen förekom små översvämningar i området från sydkusten till Södra Österbotten. Vårflödena i de södra och sydvästra delarna av landet ser ut att bli betydligt mindre än normalt eftersom snön smält i flera etapper under mars månad.

Nyligen steg vattenståndet i många åar vid sydkusten till följd av regn men på grund av snöbristen är inga nya flödestoppar att vänta, en situation som kan förändras ifall det kommer rikligt med regn.

Däremot finns det fortfarande mycket snö på marken från Norra Österbotten till Lappland. Det råder heller ingen brist på is så isproppar är möjliga.

Ledande hydrologen Bertel Vehviläinen på Miljöcentralen säger att vårflödena överlag blivit lindrigare. Om man frånser översvämningar som orsakats av isproppar är det främst de små åarna i Södra Österbotten som svämmat över mer rejält. Vårflödet i större åar och älvar har i regel minskat.

På söndagen fick västkusten varmare väder än vad som är normalt för tidpunkten. Enligt Miljöcentralen kan smältande snö ge ställvis högre vattenstånd i åar och älvar söder om Vasa. Prognoser tyder ändå på att vädret åter blir kyligare med bara lite nederbörd, vilket leder till att vattenföringen minskar.