En stor orsak till försäljningen av lokalerna är utrymmesbehovet. Församlingsmedlemmarna i Malax har redan sedan en tid tillbaka hållit en del av sina möten i Vasa, där Jehovas vittnen har två större möteslokaler. När lokalen i Malax blir såld kommer man att flytta mötesverksamheten helt och hållet till Vasa där mötena hålls på svenska, finska, engelska, spanska och franska.

– Den egna Rikets sal i Malax var har under årens lopp varit till stor nytta, men nu har tiden kommit för att börja samlas i Vasa. Rikets sal i Vasa har undan för undan renoverats och nu har vi i användning en mycket avancerad sal. Den lämpar sig utmärkt för moderna mötesmetoder som utnyttjar digitaliseringens fördelar, säger Ingmar Ahlqvist från den lokala församlingen av Jehovas vittnen.

Mötesverksamheten i lokalen i Rejpelt har också sedan en tid tillbaka flyttat till en större sal i Munsala.

– Vi vill utnyttja våra befintliga möteslokaler bättre, samtidigt som befolkningens flytt till tillväxtorter har ökat. På en del mindre orter har behovet av en egen möteslokal minskat, säger Markus Lahtinen, medlem i försäljningsteamet.

Rikets sal i Malax ligger i närheten av centrum och byggdes 1985. Salen har cirka 50 platser och i lokalen finns ett bibliotek och entré- och wc-utrymmen. Fastigheten på cirka 5 000 kvadratmeter är i offentlig försäljning.

Även den 270 kvadratmeter stora lokalen i Nykarleby är till salu. Verksamheten ska flytta till salen i Munsala som är mer centralt belägen för medlemmarna i regionen. En stor del av mötena har redan hållits i Munsalasalen som rymmer 144 sittplatser.

- Det är cirka tio kilometer mellan salen i Nykarleby och salen i Munsala. Det är inte en lång väg för oss att komma till Munsala, säger Bengt Storbjörk från församlingen i Nykarleby. 

Salen i Rejpelt i Vörå såldes i december till ett lokalt byggnadsföretag.

Enligt Lahtinen säljs inte lokalerna av ekonomiska orsaker. Jehovas vittnen bygger nu som då också nya möteslokaler runtom i landet. I dagsläget finns det cirka 19 000 aktiva vittnen i Finland.

– Vi har en bra situation i Finland eftersom alla församlingar samlas i egna Rikets salar som är i gott skick. Vi strävar efter att lokalerna är på sådana ställen där de bäst betjänar områdets befolkning och församlingar. Salarnas utrustning förbättras kontinuerligt.