Det var i början av mars som staden fick undantagstillstånd av NTM-centralen att skrämma skarvarna på Metgrund i Södra stadsfjärden.

Förra sommaren häckade en koloni på 500 skarvpar på Metgrund. Beståndet har ökat mycket snabbt och Vasa stad beslöt sig för att agera snabbt efter ett godkänt beslut på att skarvarna får drivas bort.

Skarvarna drivs bort genom att man avlägsnar gamla bon från träden och genom att människor vistas på ön.

– Människans närvaro på holmen är en effektiv metod att driva bort skarvarna. Åtminstone i några veckor ska holmen besökas regelbundet, så att fåglarna märker att den inte någon en lugn plats att häcka på. Så här har man också agerat på andra ställen och det är den enda snabbt fungerande metoden, säger miljödirektör Christer Hangelin.

Hangelin säger att man vill utföra projektet på ett professionellt sätt, så att andra fåglar inte störs. En forskare som är expert på skarvar har fått fullmakt av Finlands miljöcentral att sköta om bortdrivningsprojektet.

– En ännu större mängd skarvar skulle få plats på i de gynnsamma förhållandena på Metgrund. Därför vill vi nu påbörja bortdrivningen genast när lovet erhölls, säger Hangelin.