En varg har rört sig i Västerhankmo och Kvevlax under onsdagen. Stefan Råback, som är medlem i jaktklubben i Västerhankmo, berättar att det syntes tydliga spår av vargen i snön efter natten. Den hade då rört sig på gårdar inne i byn och befunnit sig 200-250 från skolan och daghemmet.

– Det är inte normalt beteende att vargar rör sig inne på gårdar så här, säger Råback.

Under förmiddagen fick Råback också ett samtal om att vargen setts jaga rådjur ute på ett öppet fält och att den då sett ut att ta kurs mot Kvevlax.

– Det är ju ett rätt begränsat område som den kan röra sig på. Kyro älv är ju öppen nu och sen kommer riksåttan emot.

Observationerna har polisanmälts och man inväntar nu polisens beslut om hur man går vidare.

– Vi har också en Whatsapp-grupp inom jaktlaget där vi kommunicerar om saken.


Råback tog i morse också kontakt med Hankmo skolas rektor Gun Väkeväinen och berättade om vargobservationerna i närheten av skolan.

– För säkerhets skull beslöt vi att alla elever fick åka taxi hem från skolan i dag, även de äldre eleverna som bor inom en radie av tre kilometer från skolan och annars inte är berättigade till skolskjuts, säger Väkeväinen.

– Vi har inte sett eller hört något mera sen, men barnen var såklart lite oroliga.


Enligt uppgifter till VBL vid 16-tiden på onsdagen har vargen också rört sig i Kvevlax under eftermiddagen. En person som bor på Högbacksvägen, ett område med åtta egnahemshus, berättar att vargspår hittats längs vägen - bara tio meter från husen.

- På två gårdar har dessutom små barn legat ute i vagnen och sovit. Jag hörde också att den setts vid begravningsplanen tidigare på dagen.

- Det här känns verkligen otryggt.

Enligt invånaren på Högbacksvägen har en polispatrull varit på plats på eftermiddagen och fotograferat spåren som går i riktning mot skidspåret.


Stefan Råback säger till VBL att det helt säkert är samma varg som rört sig i både Västerhankmo och Kvevlax. Enligt honom kan man också anta att det är samma varg som sågs i ett bostadsområde i Kvevlax för en månad sedan.

- Den verkar röra sig inom det här området.